Binnen onze gemeente is er de werkgroep ” Kunst in de Kerk”. Zij zorgt er voor dat er kunst in de Julianakerk hangt dat of een relatie heeft met de tijd van het kerkelijk jaar  of omdat het een aansprekende expositie is van kunstenaars binnen en buiten Apeldoorn.

Expositie Licht

 

ArsProDeo is een reizende expositie die van kerk naar kerk gaat. In de maand november hangt en staat werk van 12 kunstenaars in de Julianakerk.  Licht is het thema dat kunstenaars voor het landelijk collectief ArsProDeo hebben gekozen. Vaak hebben we één kunstenaar die exposeert, nu zijn het er vele. De nieuwe expositie is gekoppeld aan het werk van de noodhulporganisatie ZOA. Op deze manier vragen de kunstenaars aandacht voor mensen over de hele wereld die alles achter moeten laten. ZOA biedt met concrete hulpverlening licht op plekken waar duisternis heerst. Laat u raken door de verbeelding van het LICHT dat alles vernieuwt.

 

Op de foto ”Darkness cannot drive out” van Hannelieke van de Beek.

 

Tijdens de dienst van zondag  12 november  schenkt onze voorganger Corma Baas aan 2 kunstwerken aandacht:

 

“Mij dorst” van Willem Zijlstra en “Engel van het Licht” van Mirjam Beuker.

 

Lichtdrager van Andre Bikker

 

Licht dat sterker is dan het zwart van de duisternis. Licht dat alles door elkaar schudt

 

Lichtavonturen worden beleefd door Mada, een stripfiguur die in wit krijt getekend van alles meemaakt. Vier hoogtepuntenzijn afgedrukt op Fairtrade T-shirts van biokatoen. De opdruk is reflecterend wit. Op een humorvolle manier kun je als drager van dit shirt zelf ook een beetje licht geven. Zowel door de aanschaf als het dragen. De t-shirts kosten Ꞓ29,-  en van elk t-shirt gaat Ꞓ10,- naar ZOA. De t-shirts in de kerk zijn showmodellen. Ze kunnen via de QR code besteld worden.

 

Wilt u de kunstwerken op een ander moment zien, dan kan dit op woensdagmorgen 15 en 22 november, tussen 10.00 en 11.30 uur. Daarvoor graag melden bij de Ontmoeting.Van 4 juni tot en met 9 juli 2023 exposeert Martine Venis-Heethaar in de Julianakerk. Hieronder vertelt zij iets over zichzelf en de kunst die ze maakt.

‘ One day you leave this world behind so live your life you will remember ‘

Mijn naam is Martine Venis-Heethaar, fysiotherapeut en kunstenaar.

Ik maak mijn werk liefst vanuit mijn hart, doe wat me op dat moment wordt ingegeven, waar ik het meeste zin in heb. Dat is afwisselend en verfrissend. Soms is dat realisme, soms is dat iets abstracter. Zo wisselen dieren, stadsgezichten, portretten, stillevens en wat ik allemaal nog meer bedenk elkaar af. Daarnaast wissel ik regelmatig van materiaal: olieverf, kleurpotlood, pastel, grafiet, ze hebben allemaal hun eigen uitdaging! Maar mijn absolute favoriete media zijn toch wel olieverf, aquarel en kleurpotlood. Mijn missie is om het kleurpotlood in Nederland als kunstenaarsmedium veel beter op de kaart te zetten! Er kan namelijk veel meer mee dan je denkt. Heel vaak hoor ik mensen vol verbazing zeggen… is dat gemaakt met kleurpotlood? Het lijkt wel een foto! De werken in de kerk zijn grotendeels met kleurpotlood gemaakt.

Sinds 2015 ben ik mijn tweede bedrijf gestart, Martines Fine Art. Ik geef wekelijkse lessen tekenen en schilderen in Apeldoorn. Dat is mijn absolute passie! Geweldig vind ik het om mijn enthousiasme te kunnen delen met anderen. Niets is leuker dan iemand te zien groeien; van de eerste voorzichtige tekeningen naar de prachtigste creaties binnen een jaar! Echt, de meeste cursisten beginnen met weinig tot geen ervaring maar maken binnen de kortste keren hele gave tekeningen/ schilderijen. Daar wordt je toch blij van….en trots! Een groot compliment werd me laatst gegeven.. dat ik iemand door mijn lessen echt een beetje gelukkiger had gemaakt! Nog mooier, dat gevoel is dan wederzijds!

Als kind was ik al helemaal gek op tekenen en kleuren, de magie van het opbrengen van kleur op een wit velletje. Die fascinatie, dat gevoel, je begrijpt dat of helemaal niet… toen was ik al totaal gefascineerd door airbrushschilderijen en kon eindeloos in de bibliotheek neuzen in alle boeken hierover.

In die tijd heb ik nooit overwogen om verder te gaan op het gebied van de kunst, ik ging studeren, ben getrouwd, ben in de fysiotherapie gaan werken, heb mijn kinderen gekregen en mijn kleurpotloodjes lagen al die jaren op zolder. Maar eind 2013 kreeg ik een doek, penseel en acrylverf in handen en met het eerste vlindertje dat ik op het doek zette voelde ik dat er iets wakker werd geschud na al die jaren, wat was het heerlijk om weer eens op deze manier creatief bezig te zijn! Ik volgde een korte schildercursus, een tekenopleiding en heb een 4-jarige opleiding tot fijnschilder (olieverf) afgerond. Daarnaast heb ik lessen gehad bij Hans Bulder, met name om dierenvacht te leren schilderen. Een workshop wildlife airbrushen bij Marissa Oosterlee heeft me geïntroduceerd in de magische wereld van de airbrush, datgene waar ik vroeger zo vol verwondering naar kon kijken. En ook dat gaat zeker nog een uitgebreid vervolg krijgen! Voorlopig ben ik zeker nog niet uitgeleerd en heb ik nog allerlei nieuwe ideeën in mijn hoofd.

Helemaal enthousiast geworden? Zou u ook wel eens aan de slag willen met kleurpotlood, pastel, aquarel of olieverf? Kom gezellig op les!

U kunt allerlei informatie vinden op de website, www.martinesfineart.com.

Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 06-48416646 of via mail

‘so, let’s color the world!’ KUNST IN DE KERK

Een bijzondere expositie in de 40-dagenti
jd en met Pasen:
PELGRIM MET PIJN
Vanaf 26 februari tot en met 9 april exposeert Marleen B. Berg een aantal van haar prachtige bewerkte foto’s met bijbehorende teksten en met als thema ‘Pelgrimage door het leven’.
De fotobewerkingen van Marleen tonen de pelgrimage in alle weerbarstigheid.
Marleen zegt daarover: ‘ De pelgrimage betekent voor mij dat je je geroepen voelt op weg te gaan om zo dichter bij God te komen. Het is een weg waarvan je weet dat er problemen gaan komen, waarin je confrontaties te wachten staan’.
De kunstenares verbindt daarbij persoonlijke ervaringen van bv migraine met ervaringen die mensen ondergaan tijdens een pelgrimsreis.
Marleen B.Berg, geboren in Delft en dochter van ons gemeentelid Leendert van de Berg, woonachtig in Zeist heeft voor haar werk foto’s gebruikt die gemaakt zijn in Nederland en Schotland. Ze zijn digitaal gecombineerd en bewerkt tot impressies, die met elkaar weergeven wat zij ervaart op haar pelgrimage door het leven. Er zijn titels als ‘ trekkend licht’ , ‘ het wringt’ , ‘ scheuren’ , ‘ dansend licht, ‘ verbinding’ en ‘ healing’ .
Kunst in de Kerk nodigt de bezoekers van de Julianakerk uit het werk vooral ook dichterbij te bekijken en de teksten te lezen.
Kijk voor eerdere exposities op https://pwano.nl/kunst-in-de-kerk/

 

 

 

Vanaf 5 januari tot en met zondag 19 februari is in de Julianakerk het bijzondere werk van Stella Abraas te zien.

Stella is stipkunstenares. “ Schilderen in stippen is waar mijn hart naar uit gaat” , zegt ze zelf.

 

Deze techniek vindt haar oorsprong in de cultuur van de Aboriginals, die dit gebruiken als manier van verhalen vertellen.

Met haar werk vertelt ook Stella verhalen.

Haar gevoel voor vorm en kleur komen samen in haar voorliefde voor de natuur, ronde vormen, geometrie en optische illusies  (Escher).

Kort geleden werd ook een werk van haar geplaatst op een stroomkast in de gemeente Apeldoorn ( zie foto hierboven.)

We hopen dat u de tijd wilt nemen om de werken goed te bekijken en het verhaal te “lezen” , dat Stella met haar werk wil vertellen.

Meer informatie oa over workshops is te vinden aan weerszijde bij het werk. Ook is er een prijslijst aanwezig.

Wilt u meer weten : www.dotpaintings.nl

Tot en met 8 januari 2023 hangen er prachtige iconen in de kerk. Ze zijn geschilderd door Marijke Alkema. Er ligt ook een beschrijving van deze iconen.

Op de foto ziet u het hiernaast beschreven werk.

Annunciatie

Deze gebeurtenis wordt zowel door de evangelist Lucas als door het proto- evangelie van Jacobus beschreven. Lucas 1: 28-38 beschrijft hoe de engel Gabriël aan Maria de boodschap brengt dat zij een zoon zal ontvangen door de kracht van de Heilige Geest en dat dit Kind de door de profeten aangekondigde Messias zal zijn. Het Boek op de lezenaar toont het gedeelte uit Jesaja dat daarvan spreekt. (Jaroslaw, 18e eeuw)

 

Hieronder stelt Marijke Alkema zichzelf voor

Ik ben mijn hele leven al bezig met tekenen en schilderen. Na de M.M.S. ben ik in opleiding gegaan voor docent textiele werkvormen. Na mijn jaren op scholen geef ik les in de verschillende technieken die met dit vak te maken hebben. Grappig is dat niets mijn speciale voorkeur heeft: mij boeit elk afzonderlijk onderdeel, alleen met druktechnieken- etsen, lino- hout- houd ik mij niet bezig.

Nog steeds geef ik wekelijks in mijn atelier les in de verschillende technieken aan groepen van ca. 8 personen, en workshops van een week in icoonschilderen.

In mijn lesgeven ga ik ervan uit dat men de werkelijkheid moet kunnen zien en leren weergeven zoals die is. Pas als aan die voorwaarde is voldaan kan men zich gaan toeleggen op abstract/ alternatief werken. De groten van de vorige eeuw (Picasso, Karel Appel bijv.) hebben deze weg gevolgd.

De technieken waarin ik graag zelf werk zijn dan ook vele: zowel potlood, houtskool, pastelkrijt als acryl, tempera en olieverf. Het formaat wisselt al naar gelang de techniek of combinaties daarvan.

Wat mij het meest boeit zijn portretten, het wezen van wat je ziet weer geven en dan niet alleen van mensen, ook van dingen (stilleven), van dieren. Vandaar mijn toeleggen op icoonschilderkunst: wat is de achterliggende boodschap, wat geef je eigenlijk weer, hoe ervaar je die werkelijkheid achter de zichtbare.

In de jaren negentig heb ik aan de Hogeschool Holland de vierjarige HBO- opleiding Levensbeschouwing-Kunst- Kultuur (destijds L.K.K.) gedaan, een opleiding die overgegaan is in de Theologische Academie Amsterdam.

Juist de beeldende weergave van de heersende levensbeschouwingen in de afgelopen eeuwen heeft mij geïnteresseerd.

Mijn beeldende ontwikkeling van de laatste tien jaar kan ik alleen maar omschrijven als een groeien naar de achterliggende werkelijkheid van het zichtbare en dat steeds indringender.

Marijke. A.C.M. van Silfhout-Alkema

Vanaf zondag 25 september tot en met zondag 20 november exposeert textielkunstenares Jackie Howard haar werk over de Joodse najaarsfeesten.
Het eerste najaarsfeest, het Joods Nieuwjaar begint deze zondag ‘s avonds na zonsondergang. Rosh Hasjana.

Over haar werk schreef zij het volgende:“Jackie’s werk valt op door de gelaagde structuur, het intense kleurgebruik en de spirituele sfeer. Zij wordt geïnspireerd door de natuur, de Bijbel en het Jodendom.
De liefde voor stoffen kreeg zij mee van haar moeder, die avonden lang achter de naaimachine werkte en Jackie de geheimen van de naaikunst bijbracht.

Vandaag de dag is de textielkunst een relatief nieuwkomer, niet te vergelijken met wandkleden of patchwork. Als moderne fiberartiest hanteert Jackie het hittepistool naast de naaimachine: het smelten van synthetisch papier is een spannend proces dat veel vrijheid geeft. Vrij borduren met de machine verbindt de lagen met elkaar.
Door vezels, verfbaden, papier en textiel door moderne technieken te combineren ontstaat een organische structuur, die beeldend is voor de gelaagdheid van haar onderwerpen.
Ooit zette het boekje ‘ Het evangelie is Joods’ van David Stern haar op een nieuw spoor.
Ze ontdekte de Hebreeuwse wortels van haar geloof en begon de feesten te bestuderen. Daarbij troffen haar de enorme rijkdom van het Joodse denken en de liefde voor het Woord. Ook de vervolging van Joden vond vaak plaats juist tijdens het vieren van de feesten.
Tijdens de expositie is ook het nieuwste boek van Jackie ‘ Vensters naar het Vrederijk’ te bekijken en te koop. Een kijkhoek met foto’s van haar textielwerk met een persoonlijke tekst. ‘ Vensters’ als metafoor voor het uitzicht dat ze mensen wil bieden.
Mijn hele leven is een reis geweest van het donker naar het licht. Een reis waarin ik de Eeuwige steeds meer ben gaan vertrouwen “.

EXPOSITIE GERDA DAPPER

Vanaf zondag 5 juni tot en met zondag 17 juli exposeert Gerda Dapper haar portretten van de gekleurde mens! Al van jongs af aan hadden tekenen en schilderen haar grote belangstelling.
Haar fascinatie voor het tekenen en schilderen van portretten ontstond door haar verblijf lange tijd in Kenia en Nicaragua. Afgelopen maand mei reisde ze opnieuw samen met haar man naar Kenia, waar haar man een training gaf in low technology om waterputten en touwpompen te maken. Na de jaren in Afrika ging ze in Nederland aan de slag als NT2 docent. Daar, omringd door buitenlanders inspireerde dat haar dat tot het schilderen van  ‘ Drie generaties gastarbeiders ‘ Drie uit deze serie hangen nu in het gezondheidscentrum De Parelvisser. De hele serie is te bekijken op gerdadapper.weebly.com. Ook schildert ze in opdracht portretten vanaf € 300.  Meer  informatie over Gerda Dapper is te lezen bij de expositie in de kerk.

 

Dit jaar met Pasen twee vrolijke voorjaarsschilderijen  met tulpen en narcissen op de beide wanden aan weerszijde van de koffieruimte.
Dit idee werd al vroeg in het jaar geboren en is een groepswerk  geworden van gemeenteleden (Arian Wilzing,  Edi Niezink, Netty Heij, Plonie Keuter)en de werkgroep Kunst in de Kerk.(  Frits Reupkes, Corry Burger , Rinnie Wilbers, Margreeth IJkel)
De werkgroep zette met behulp van malletjes de tulpen en narcissen op de beide doeken van ongebleekt katoen, waarna we met acht mensen aan het schilderen gingen met acryl verf.
Om onze betrokkenheid met Oekraïne er ook in te verwerken, werd in het midden een meter beschilderd met blauwe tulpen, gele viooltjes en geel/ blauwe vlindertjes.
Het werk is 300/100. Daarna volgde nog het opspannen van de beide doeken door Frits Reupkes met‘ handje hulp’ van Leo IJkel. Een van de doeken hangt nu in de jeugdruimte van de Albanees Orthodoxe kerk in Tirana

Agnus Deï

Wanneer u zondag 10 april de kerk binnen komt zult u een bijzonder kunstwerk zien staan.

Het heet Agnus Deï, het lam Gods.
Dat kennen we allemaal, denk ik vanuit de muziek, de vele missen gecomponeerd door beroemde componisten. Ook in onze eigen avondmaalsliturgie zongen we lange tijd  het Agnus Deï ( Christus, heilig Godslam).
Weten we nog wel waarover dit gaat, vroeg de kunstenaar Willem Zijlstra zich af.

Hij kocht een lam, filmde dit tijdens zijn geboorte, zijn leven en toen het werd geslacht.
” En toen stond Ik oog in oog met de essentie van dit bijbelse thema: een onschuldig dier, dat naar de slachtbank wordt geleid zonder dat het weerstand biedt en zonder dat het ook maar iets fout heeft gedaan”. Aldus Willem Zijlstra.
Hij liet het dier opzetten, bouwde een altaar van kranten, als beeld van het onvermogen van de mens  om in vrede te leven. Hoe actueel is dit ook vandaag! In 2005, toen de kunstenaar met dit werk bezig was, werd zijn oog bij het uitvouwen van de kranten getroffen door de volgende titel : De mens is tot alles in staat. Het ging om een artikel over de Holocaust.
Helaas ook vandaag, april 2022, is het nog steeds niet anders als we kijken naar wat er in Oekraïne gebeurt.
Op het moment dat het lam zijn hoofd naast deze titel en de foto van Auschwitz neerlegde, werd het een ontroerend icoon van Jezus,die zijn leven vrijwillig gaf , omdat hij tot in de dood trouw wilde blijven aan zijn hemelse vader.

Dit werk van Willem Zijlstra zal ook tijdens de vieringen in de Stille week centraal staan.

De titel, Agnus Deï, verwijst naar de beeldtraditie waarin dit werk wil staan. Inspiratiebron oa : Altaarstuk van de gebroeders van Eyck.

Meer over Willem Zijlstra is te vinden op www.kunstdeevee.nl

 

Zondag 20 maart 2022 komt Wiebe van Dingen naar de kerk.

‘Gevoel voor schoonheid, balans en waarheid zijn voor mij leidend in wat ik maak. Ik koop geen materialen. Alles wat ik gebruik is gevonden of door iemand weggeworpen. In Bijbelse verhalen en principes is het gegeven van “verloren zijn en gevonden worden” een belangrijke overeenkomst met mijn werk. Ik geniet er van om mooie dingen te maken die zelf op hun beurt weer een mooi verhaal van hoop vertellen. Want hoop doet leven. Ik heb al vele kunstwerken gemaakt maar ga toch weer op zoek naar iets nieuws. Iets nieuws waardoor jij mogelijk geraakt mag worden.’
Met deze woorden eindigt Wiebe van Dingen een filmpje dat hij op zijn website heeft staan (www.wiebevandingen.com). Bij mijn bezoek aan hem, februari 2020 vertelde hij hier enthousiast over en mocht ik bekijken waar hij op dat moment mee bezig was.
We hadden het werk net opgehangen en toen sloot de kerk vanwege Corona.

Gelukkig kunt u nu als nog het bijzondere werk, waaronder een heel recent werk “Ontferming”, van Wiebe van Dingen in de kerk bekijken.
Afgelopen woensdag hebben we het opgehangen en het is, samen met de teksten die hij er bij schreef, te zien tot en met 3 april.

Vanaf zondag 13 februari t/m  27 februari fleurt het werk van Arian Wilzing de kerk op. Zij is een lid van onze gemeente. Arian is sinds 3 jaar met pensioen. Ze heeft ruim 45 jaar bij de politie Apeldoorn gewerkt in verschillende functies, o.a. de uniformdienst en jeugd- en zedenpolitie.  In haar vrije tijd was ze graag met creatieve activiteiten bezig,  bv voor verjaardagen, jubilea e.d. Ook bij haar kerstkaarten kon ze haar creativiteit kwijt. In 1977 volgde ze bij de Volksuniversiteit een cursus creatieve handvaardigheid. Een proefles schilderen die ze bij haar afscheid kreeg  was aanleiding om schilderles te gaan nemen. Dit doet ze met veel plezier. Onderwerp is vooral de natuur, altijd geschilderd naar foto’s van haar zelf. Bij de fototentoonstelling vorig jaar was al te zien dat ze mooie foto’s maakt. We hopen dat iedereen zowel in de kerk als online, van haar werk gaat genieten.

 

Ja, de tijd gaat snel. De foto’s van gemeenteleden gaan plaatsmaken voor schilderwerk van kinderen van de kindernevendienst. Op de vraag van werkgroep Kunst in de Kerk eind september aan de leiding van de nevendienst om met de kinderen schilderijen te maken, met als thema de bekende kerstverhalen, werd positief gereageerd. Na behoorlijk wat brainstormen en met grote inzet van Judith Scheffer en Anneke van der Weg werd een plan van aanpak bedacht . Persoonlijke uitnodigingen werden verstuurd. Samen met de leiding en 21 kinderen werd er zondag 14 november in een lange kindernevendienst enthousiast gewerkt. Het resultaat mag er zijn! Met de kinderen als trotse kunstenaars is hun werk de komende tijd te zien in de Julianakerk en thuis via de online kerkdiensten.

Fototentoonstelling ‘Wat bezielt je?’

In de zomer is aan gemeenteleden gevraagd om foto’s in te zenden rondom het thema ‘Wat bezielt je?’ Er zijn van verschillende mensen mooie foto’s ontvangen. In de kerk hangt nu een mooie expositie. Afhankelijk van de resolutie zijn, groter of kleiner, de ingezonden foto’s te bewonderen. Elk met een eigen verhaal of gedachte.  Het levert een uiteenlopend geheel op, voor en door de gemeente.

Loop er eens langs, laat u inspireren en bezielen!

Vanaf zondag 18 juli tot eind augustus kunt u genieten van het mooie mooi werk van Sandra Bartels. In het stukje hieronder stelt ze zich voor en vertelt ze wat voor haar belangrijk is in haar werk.

Ik ben Sandra Bartels en ik maak diertekeningen met softpastel en pastelpotloden. Na het Grafisch Lyceum Utrecht te hebben afgerond ben ik jaren werkzaam geweest in de reclamewereld. Ik ben autodidact en heb de afgelopen jaren mijn pasteltechniek verder ontwikkeld.
Ik heb mogen exposeren in London, ‘The Mall Galerie’ en ben in 2019/2020/2021 finalist geworden bij ‘Wildlife Artist of the Year’ – David Shepherd Wildlife Foundation. Ook dit jaar mag ik in okt. weer exposeren bij Galerie Staphorsius in Westzaan bij expositie ‘Natuurlijk Natuur’. Daarnaast heb ik verschillende werken binnen Nederland maar ook naar het buitenland verkocht.
Ik werk ook in opdracht, meestal huisdieren (paarden, katten en honden, konijnen) maar ook wildlife. Ik werk graag gedetailleerd en realistisch, met name het vastleggen van de persoonlijkheid en uitdrukking van het dier weten te treffen is voor mij belangrijk. Voorbeelden van mijn werk kunt u vinden op www.sandrabartelsartist.nl of neem contact op via

Wilma Keller groeide op in Enschede, maar woont nu al jaren lang in Apeldoorn, waar zij werkzaam was in het basisonderwijs. Schilderen is haar passie.
Na het volgen van vele workshops en cursussen heeft zij haar eigen stijl gevonden.
Zij schildert het liefst kleurrijke portretten en landschappen.Een aantal jaren is zij onderdeel geweest van een Kunstcollectief galerie Ps20 en galerie Zaay.
Zij exposeerde op verschillende plekken in Apeldoorn en daarbuiten: theater Orpheus, Akzo Nobel(Arnhem).
Ook op kunstmarkten(Ootmarsum)Lochem,Ommen,Zutphen en beurzen(Eindhoven).
In 2019 heeft zij een opleiding gevolgd aan de Filarski Academie in Schijndel.
Naast het maken van schilderijen beschildert zij ook keramiek( vazen). Www.wilmaw-keller.nl

Anneke van der Weg:De kerkkunstcommissie vroeg of ik een paar kleurrijke tulpenschilderijen kon exposeren rond de Paasdagen. Vorig jaar was net de lock down ingegaan en de tulpen die ik voor de gouden loper had gemaakt als installatie voor de expositie toen, staan nog steeds bij ons in de straat. Als alternatief en ter bemoediging in coronatijd, nog altijd bloeiend. Dat is het mooie van kunst: tijdloos en betekenisvol. Al geeft de tijd soms de betekenis een andere invulling en omgekeerd.

De keus voor een paar tulpen was gemaakt tot twee schilderijen retour kwamen van een uitleen. Het werk was gemaakt ter ere aan mijn ouders. Mem altijd genietend van bloemen en Heit van aandacht voor techniek en vakmanschap. De zon valt op de Bougainville en de kleuren en het materiaal van het andere werk (Binnenste buiten) verwijzen naar vergankelijkheid en weer opstaan. Hoe Paa(r)s wil je het hebben.
In de wens dat deze werken oproepen stil te staan bij de tijd die we besteden met hen die we liefhebben en hoe betekenisvol dat kan zijn.

Anneke van der Weg is als gemeente lid kort aangesloten in het Kruispunt, heeft opbouw en opheffing intens meegemaakt rond het Bolwerk en is nu betrokken lid van de mooie Juliana kerk. Werkt als leerkracht en kunstenaar. Een ander uitdagen zich verder te ontwikkelen is wat haar drijft. De tulp is haar inspiratiebron. Een krachtige stoere bloem, een kleurrijke kroon en een bol waaruit dit moois ontstaat en vervolgens  nieuw leven zich vormt. In diverse technieken en betekenisvolle verbeelding ontstaan verrassende creaties. Daarnaast worden vele andere werken gemaakt door haar en cursisten in het atelier aan de Deventerstraat.

 

 

De veertigdagentijd is een tijd van bezinning een tijd van soberheid. Dit werd werd vroeger in de kerk onderstreept door het altaar in de kerk te verbergen met en doek.
Het doek, het hongerdoek moest de kostbaarheden en het fraaie altaar aan het oog van de kerkgangers onttrekken, omdat al die pracht en praal moeilijk te rijmen was met de aansporing tot vasten en boetedoening.
Dit doek werd al vlug versierd met motieven die betrekking hadden op het lijden van Jezus.
Vanuit die traditie hangt er ook nu hier in de kerk een hongerdoek.
Het doek is een doek uit Kameroen van de welbekende kunstenaar René Tchebetschou. Hij liet zich inspireren door de sociale en culturele omstandigheden in zwart Afrika.
Het doek volgt daarbij het Onze Vader, zoals dat in Afrika wordt ervaren, beleefd en gebeden.
En voor hen is God overal in te ontdekken.
Op het doek zie je het gezicht van God in de oranje maskers en Jezus zie je midden tussen de mensen, herkenbaar aan zijn oranje kleding.

 

Vanaf zondag 10 januari tot en met zondag 14 februari kunt u tijdens de online diensten de schilderijen zien van Elbreg Scheele.
Aan de Vrije Academie in Nunspeet volgde ze een aantal jaren de richting beeldhouwen en verschillende masterclasses schildertechnieken. Ook werkte zij jaren lang met keramiek in allerlei vormen. Sinds 2010 heeft zij een nieuwe passie gevonden: het creëren van aardse mixed media schilderijen, geïnspireerd door structuren die in de natuur voorkomen. Haar schilderijen bouwt zij op met verschillende lagen materie en worden afgewerkt en op kleur gebracht met acrylverf, as en pigmenten.Bij het werken hieraan ontstaan vaak geleidelijk aan onverwachte verrassende structuren, zoals ook in de natuur gebeurt na  verloop van eeuwen.
Vaak heel verrassend! Deze abstracte werken prikkelen de kijker tot een eigen interpretatie.

Schilderijen van ElbregScheeleArt hangen in privébezit in Nederland, maar ook in Frankrijk en Italië. Tevens is een schilderij opgenomen in de collectie van het Haegeumgang Theme museum, Geoje te Zuid-Korea.
Haar  beeld “Loslaten” is als herdenkingsbeeld geplaatst, bij het uitstrooiveld van tijdens de zwangerschap overleden kindjes, op begraafplaats Heidehof te Ugchelen.
website: www.elbregscheeleart.com

Tijdens de advents-en kersttijd hangt er werk van Greet Hamer-Uenk in de kerk. Velen van u zullen zich de expositie herinneren die ze in de zomer van 2019 in de kerk had. Greet heeft een heel eigen stijl geïnspireerd op de“Cobra” richting, speels en kleurrijk. Haar werk brengt dan ook fleur in de kerk. Het Kerstverhaal is het thema van de expositie die nu in de kerk hangt. Ee

n ervan ziet u hiernaast: De ezel. Voor het gedicht verwijzen we u naar de nieuwsbrief

Greet heeft gewerkt als onderwijzeres en is daarnaast gaan schilderen.Dit doet ze nog steeds, onder de naam “Polla”. Naast het werk in de kerk heeft ze ook thuis nog heel wat kersttaferelen staan. Haar werk is te koop en daarnaast heeft ze ook kerstkaarten en kalenders. De kalenders verkoopt ze voor €12,50 waarvan €2,50 voor de kerk. Er ligt een kalender ter inzage inde kerk.Voor informatie kunt u haar bellen op 06-22400272 of mailen naar

BONHOEFFER 75,

Al eerder heeft u kunnen lezen over het project Bonhoeffer 75.
Vanwege corona konden veel activiteiten hiervan niet doorgaan.
Wat wel doorgaat is de reizende expositie van Jeltje Hoogenkamp, waarvoor de kunstcommissie van de Juliana kerk al anderhalf jaar geleden afspraken maakte.
Kunstenares Jeltje Hoogenkamp koos één regel uit een gedicht of gebed van Dietrich Bonhoeffer en maakte daar een schilderij bij.
Ze maakte 13 schilderijen, die 4 zondagen in de maand november te zien zijn in de Julianakerk.
De zondagen 1, 8, 15 en 22 november, zal de kerk na de dienst open blijven tot en met 12 uur, zodat ook mensen, die niet naar de kerk kunnen deze expositie kunnen bekijken. ( uiteraard met in acht neming van de coronaregels).
De gedichten en gebeden van Bonhoeffer kunnen in deze tijd waarin ook wij, al is het op een heel andere manier, zoveel onvrijheid ervaren ons troosten en moed geven. Ze weerspiegelen gedachten en gevoelens, die we juist in deze tijd herkennen.
Het boekje Bonhoeffer 75, waarin ook de schilderijen, gedichten en gebeden staan is nog beschikbaar zo lang de voorraad strekt( 2 euro) op de zondagen van de expositie en anders via Rinnie Wilbers,  , tel. 06-12 82 32 00. Zij regelt dit dan verder met u.
Namens de kunstcommissie, Margreeth IJkel

Tot eind oktober hangen er drie “cirkels van stof” in de kerk. Gemaakt door Attiene Gobas – van Hoogen. Attiene gebruikt in haar werk Mixed Media, dat wil zeggen dat zij verschillende materialen en technieken combineert in haar textielwerken. Attiene werkt graag laag over laag en dwars door alle lagen heen.
Attiene vertelt het volgende over de drie werken:

I

Materiaal: wol, glanskatoen, knopen en kralen in een houten lijst

“The power of I am” is een geboortemandala.
Een geboortemandala is een Cirkel van Stof, geïnspireerd op een geboortedatum.
De geboortedatum kan “gelezen” worden door te starten vanuit het midden, met het getal van de geboortedag. Net als bij de jaarringen in een boomschijf volgt dan het getal van de geboortemaand in de volgende “ring”, de daarop volgende 4 ringen vormen samen het geboortejaar.
In “The power of I am” verbeelden de vier rode knopen in het midden, de geboortedag (4), de 4 kleine zwarte knopen de maand (4 van april). Eén zwarte cirkel vormt samen met 9 zwarte driehoeken en  9 rode lussen en de 8 grote cirkels het jaartal 1998.

“The power of I am” gaat over de (veer)kracht in de mens.
Dat, wat je meemaakt in een mensenleven, vormt je tot de mens, die je bent vandaag.

Materiaal: borduurgaren, wateroplosbaar vlies, kralen, katoengaren, lijmdraden, acrylverf op canvasdoek

In “Shine Your Light” is in het midden een geboortemandala verwerkt.
De geboortedatum  is met draden “getekend” op de naaimachine, op wateroplosbaar vlies.
Van dichtbij zie je 29 rode bollen in het midden voor de geboortedag (29). In de volgende ring tel je 8 lichtblauwe bollen voor de geboortemaand (8 van augustus). Eén rode cirkel vormt samen met 9 lussen,  6 gele bloemen en de 9 oranje bollen het jaartal 1969.
“Shine Your Light” verbeeldt onze goddelijke opdracht:
“Laat jezelf zien,
met al je talenten in alle kleuren,
zijn wie je bent”

Materiaal: bijenwas, wol, katoen, papier, organza, borduurgaren en hout

“Dageraad” is een EncausticArt mandala verwerkt in textiel.
Een Cirkel van Stof, met een bijenwastekening als basis.
Encaustic is een techniek, waarbij wordt “geschilderd” met verschillende kleuren bijenwas en een schildersijzer, een soort strijkijzer zonder stoom.
In het midden zijn jaarringen van een boom verbeeld.
De “jaar”-ringen, die ook terug te vinden zijn in een geboortemandala, een Cirkel van Stof, geïnspireerd op een geboortedatum.
“Dageraad” verbeeldt het ochtendgloren, de kleuren van een nieuwe morgen,van een nieuw begin.

Naast haar activiteiten als textielkunstenaar, is Attiene creatief ondernemer bij “Cirkel van Stof”.
Met “Cirkel van Stof” geeft zij creatieve rouw- en verliesbegeleiding. Door met naald en draad dwars door alle lagen stof te gaan wordt gedragen kleding getransformeerd in een tastbare herinnering.
In haar atelier, aan de Lupineweg in Apeldoorn, geeft zij ook textielworkshops.
Meer informatie over de transformatie van gedragen kleding, de verschillende workshops en diverse textielwerken, vindt u op www.cirkelvanstof.nl

BONHOEFFER 75

9 april 2020 is het 75 jaar geleden, dat de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer terecht gesteld werd. In zijn laatste jaren schreef hij in de gevangenis brieven, gedichten en gebeden. Het aantal gedichten is niet groot: een tiental. Menselijker dan in zijn poëzie kan het niet: engagement, aangevochten geloof en emoties op de vierkante meter van cel en literatuur.

Onderstaande liedtekst is overgenomen uit Bonhoeffer 75, gedichten en gebeden in gevangenschap. Deze tekst kan ons ook in deze tijd van corona troosten en moed geven! De afbeelding van het schilderij is één uit de reizende expositie van Jeltje Hoogenkamp, die in november in de Juliana kerk te zien zal zijn ( als dat door kan gaan).

Kunst in de Kerk heeft een aantal werkboekjes ingekocht. Het bevat teksten, schilderijen, gedichten en informatie. Heeft u belangstelling voor dit mooie boekje/werkschrift ( € 2,00 ) dan kunt u mailen of bellen naar: Rinnie Wilbers: , tel. 0612823200. Zij regelt dit verder met u.( zolang de voorraad strekt)

KYRIE EN GLORIA

Ontferm u ons in kwade dagen
Als wij de zware last zo wankel dragen,
Gebrandmerkt en gekrenkt tot op het bot,
Ontferm u God.

Ontferm u over ons in stille uren
Als wij de schaduw van de dood verduren,
Onwetend van het ons beschoren lot,
Ontferm u God.

Gij die ons nooit ontbreekt zolang wij leven
Zolang zult gij ons met uw licht omgeven
En met uw liefde- wonderbare macht.
Gij geeft ons kracht.

Wij mogen in de avond, in de morgen,
Ons veilig weten en geborgen
Tot in het diepe zwijgen van de nacht,
O stille wacht.

René van Loenen. Liedtekst bij ‘Goede machten’ van Dietrich Bonhoeffer- Melodie: Liedboek 101

 

 

 

“Zoekt en gij zult vinden”

De Kruisiging

 Gevoel voor schoonheid, balans en waarheid zijn voor mij leidend in wat ik maak. Ik koop geen materialen. Alles wat ik gebruik is gevonden of door iemand weggeworpen. In Bijbelse verhalen en principes is het gegeven van “verloren zijn en gevonden worden” een belangrijke overeenkomst met mijn werk. Ik geniet er van om mooie dingen te maken die zelf op hun beurt weer een mooi verhaal van hoop vertellen. Want hoop doet leven. Ik heb al vele kunstwerken gemaakt maar ga toch weer op zoek naar iets nieuws. Iets nieuws waardoor jij mogelijk geraakt mag worden.’

Met deze woorden eindigt Wiebe van Dingen een filmpje dat hij op zijn website (www.wiebevandingen.com) heeft staan. Bij mijn bezoek aan hem vertelde hij hier enthousiast over en mocht ik bekijken waar hij op dit moment mee bezig is.

Van 1 maart tot en met 10 april, Goede Vrijdag, hangt er werk van hem in de Julianakerk en informatie hierover. Dit werk is zowel bij de kerkdiensten als op woensdagmorgen, tussen 10.00 uur en 11.30 uur te bezichtigen. Voor de woensdag kunt u zich melden bij de Ontmoeting, het gebouw achter de kerk.

Agnus Deï

Agnus Dei

In de Stille week, de week voor Pasen zal het beeld Agnus Deï centraal staan tijdens de vespers en de diensten in de Julianakerk. Willem Zijlstra, de kunstenaar die dit beeld maakte schrijft hierover:

“Tijdens een kerkdienst waarin we zongen over het Lam voor ons geslacht dacht ik: ‘Weten we nog wel waarover dit gaat?’

Vervolgens kocht ik een lam. Ik filmde het tijdens zijn geboorte, zijn leven, en toen het werd geslacht. Ik stond oog in oog met de essentie van dit bijbelse thema: een onschuldig dier, nauwelijks een half jaar oud, wordt naar de slachtbank geleid zonder dat het weerstand biedt en zonder dat het ook maar iets fout heeft gedaan.

Ik liet het lam daarna opzetten. Ik bouwde een altaar van kranten, het onvermogen van de mens opeenstapelend om in vrede te leven. Toen ik de kranten uitvouwde, werd mijn oog getroffen door de volgende titel: ‘De mens is tot alles in staat.’ Het ging om een artikel over de Holocaust.

Op het moment dat het lam zijn hoofd naast deze titel en de foto van Auschwitz neerlegde, werd het een ontroerend icoon van Jezus, die zijn leven vrijwillig gaf als een blaamloos en eeuwigdurend offer”.

De titel , Agnus Dei, verwijst naar de beeldtraditie waarin dit werk wil staan. Inspiratiebronnen: Altaarstuk van de gebroeders van Eyck, Het Lam van Zurbaran, Catalan, de Bijbel. Meer over Willem Zijlstra is te vinden op www.kunstdeevee.nl

 

Al weer twee jaar geleden, januari 2018 , werd een nieuwe start gemaakt met kunst in de Julianakerk.  De werkgroep Kunst in de Kerk bestaat uit een enthousiast groepje en inmiddels zijn er in de afgelopen twee jaar al elf exposities georganiseerd.  Zes daarvan hadden een relatie met de tijd van het kerkelijk jaar en vijf exposities waren van kunstenaars uit Apeldoorn of uit onze eigen gemeente.

Vanaf zondag 19 januari tot aan de veertig-dagentijd zal er werk hangen van Margreeth Lutgendorff, één van de werkgroepleden. Zolang zij zich kan herinneren neemt het bezig zijn met kunst een belangrijke plaats in haar leven in. In de loop der jaren nam zij les bij heel veel verschillende kunstenaars. Overal stak zij wel weer iets op. Op dit moment schildert zij het liefst zelfstandig. Haar inspiratie ligt als het ware voor het oprapen, o. a. in de verwondering voor de natuur en de wisseling van de seizoenen. Ook het bezoeken van musea en exposities zijn een grote bron van inspiratie. Maar er worden nog altijd meer schilderijen in haar hoofd gemaakt dan in werkelijkheid.

Voor deze expositie heeft zij vooral geprobeerd wat werk uit te zoeken passend bij deze tijd van het jaar. Te bekijken op de zondagen en op de woensdagmorgen ( dan moet u zich wel even melden in de Ontmoeting tussen 10.00 uur en 11.30 uur).

Werkgroep Kunst in de Kerk.

 

Binnen onze gemeente is er de werkgroep ” Kunst in de Kerk”. Zij zorgt er voor dat er kunst in de Julianakerk hangt dat of een relatie heeft met de tijd van het kerkelijk jaar of omdat het een aansprekende expositie is van kunstenaars binnen en buiten Apeldoorn.

MIDDELEEUWSE MINIATUREN.
Vanaf zondag 1 december tot en met 3 januari exposeert Diny van IJcken-van Apeldoorn zes schitterende miniaturen uit het leven van Maria (de aankondiging, bezoek aan Elisabeth, de geboorte, de herders, de voorstelling in de tempel en de vlucht naar Egypte). Ze komen alle uit hetzelfde vijftiende – eeuwse getijdenboek. Ook zijn er een vijftal miniaturen uit andere getijdenboeken uitgezocht, waaronder penwerk en muziek.

Diny begon na haar pensionering zich toe te leggen op het maken van middeleeuwse miniaturen. Op zondag 15 december na de dienst krijgt zij de gelegenheid belangstellenden hierover iets meer te vertellen. De expositie is behalve op de zondagen ook te bekijken op de woensdagmorgen. Dan moet u zich wel even melden in De Ontmoeting ( zodat iemand even de kerk open kan doen).

Commissie Kunst in de Kerk, Noordoost.

 

De komende maanden zal de kunst in de Juliana Kerk afkomstig zijn van leden uit eigen gemeente.

Dit keer niet van 1 maar van 6 kunstenaars. Mensen uit onze gemeente:

Jo Beemster, Herman Gerritsen, Hetty Heij, Koop Knol, Menno Mollema en Steven Vis.
De jongste is een twintiger, de oudste in de tachtig. Allemaal met hun eigen stijl en werkwijze. We zijn erg blij met hun bijdrage. We weten dat er meer kunstenaars in de gemeente zijn en zullen op een later moment ook hen de gelegenheid bieden iets te laten zien. Deze expositie duurt tot en met 17 november. Bij de kunstwerken vindt u wat meer informatie. Ik kunt komen kijken op woensdag tussen 10.00 uur en 11.30 uur (melden bij de Ontmoeting, achter de kerk) en natuurlijk bij/na de kerkdienst. We wensen u veel kijkplezier!

 

 

“Schilderen is voor mij een uitlaatklep want daarin kan ik mijn fantasie volop gebruiken. Niks hoeft en alles kan en mag!”

De schilderijen van Greet Hamer zijn veelkleurig, speels en humoristisch. Greet Hamer is geboren te Vorden in 1943. Ze signeert haar schilderijen met de naam “Polla”. De naam “Polla” is 23 jaar geleden ontstaan als een koosnaam, haar door haar kleinkinderen gegeven.
Greet Hamer is een autodidact. Buiten haar opleiding als onderwijzeres en af en toe een cursus, heeft ze geen opleiding gehad op schildergebied. Wel is ze altijd creatief bezig geweest met o.a. houtbewerken, keramiek en beeldhouwen. “Kunst van Polla” is te zien bij de kerkdienst tot eind augustus. Wilt u haar werk in alle rust bekijken dan kan dit ook op woensdagmorgen, tussen 10.00 uur en 11.30 uur. Dan graag melden in de Ontmoeting.

Een reactie op haar werk wordt gewaardeerd. U kunt dit doen in de map die hiervoor in de kerk ligt.
Voor vragen aan Greet Hamer kunt u mailen naar:

Mevrouw van Giessel exposeerde met een aantal van haar schilderijen.
In onderstaand stukje van haar zoon Henk kunt hier meer over lezen.

Jeanne van den Ende werd geboren op 14 maart 1925 in ‘s-Gravenhage. Zij trouwde in 1950 met Arend van Giessel. In 2016 verhuisden zij naar Apeldoorn, waar zij woonden aan de Sprenkelaarshof.

Op 58-jarige leeftijd ging Jeanne naar de Amsterdamse Particuliere Academie. Zij kreeg daar les van de bekende portretschilder Ronald Terpstra. Jeanne ontwikkelde zich al snel tot een gedreven en kundig portretschilderes.
In de loop van de jaren heeft Jeanne meer dat 60 portretten gemaakt, veelal in opdracht. Portretten zijn helaas niet in de expositie opgenomen. Deze zijn immers in het bezit van de opdrachtgevers.

 

Naast de portretopdrachten tekende en schilderde Jeanne stillevens en landschappen. Ze gebruikte hiervoor verschillende technieken in aquarel, pastel en acryl. Rustgevende stillevens, duinlandschappen en bloemen in heldere kleuren. Ook werd zij geïnspireerd door schilders als Kandinski en Ton Schulten. Zij probeerde de technieken van deze kunstenaars te doorgronden.

Jeanne van Giessel woont sinds het overlijden van haar man in maart 2018 aan het Pachterserf. Op haar kamer hangen de werken die haar na aan het hart liggen. Deze werken wil zij liever niet exposeren.
Kunst interesseert haar ook nu nog. Van gesprekken hierover geniet ze volop.

Wilt u een keer bij Jeanne op de kamer haar mooiste werken komen bekijken? Maak dan een afspraak!

Namens Jeanne,

Henk van Giessel (zoon)
E-mail:
Telefoon: 06-25046166

april 2019

De komende tijd, vanaf Pasen hangen er schilderijen van Marjan Wijnholds-Dost in de Julianakerk. Als onderdeel van het afstudeerproject voor de Vrije Academie voor Beeldende kunsten heeft ze een serie gemaakt over de schepping. Voor haar is Gods schepping, de natuur, een zonsondergang, mooie wolken, de dauw boven het veld, de dieren en ten slotte de mens zo prachtig geschapen. Deze heeft zij in een serie van zeven schilderijen proberen te vangen. Zij hoopt hiermee dat de grootsheid van Gods schepping en Zijn liefde voor ons gezien wordt.

 

maart 2019

In de veertigdagentijd, vanaf zondag 10 maart, hangen in de Julianakerk de kruiswegstaties van Margaret van Dijken- Baars uit Veere. Veertien opvallende werken, vol symboliek en emoties. Uitgangspunt was de verbeelding van Christus’ kruisweg door Jan Toorop. De gelijkenis met de veertien staties van Jan Toorop is duidelijk aanwezig. Toch heeft Margarets werk een sterk eigen karakter, omdat ze Jezus bewust niet heeft afgebeeld, maar hij toch diep aanwezig is.“Je voelt hem. Je ziet hem in zijn gewaad, z’n hand, het kruis. Je mist hem niet”. Misschien zal het opvallen, dat er veel vrouwen staan afgebeeld in deze kruiswegstaties. Zij schrijft hierover “ Vrouwen hebben altijd een grote rol gespeeld in de kerk, meestal achter de schermen. Maar ze waren er altijd. Ook het verhaal van Veronica heb ik afgebeeld. Zij wist de tranen van het gezicht van Jezus ”.

 

 

november 2018

Iconen in lood

De unieke “iconen in lood” van Jan Hiensch laten zijn antwoorden zien op de vragen die het leven hem stelt. Tot begin januari hangt zijn werk in de Julianakerk. Iconen spelen een prominente rol in met name de oosters-orthodoxe geloofsbeleving. Het schrijven en de wijze van afbeelden van een icoon is aan eeuwenoude voorschriften gebonden. Als aan al deze afspraken is voldaan, wordt een icoon ingezegend en is daarmee pas een echte icoon. In zijn werk staan zingevingsvragen centraal. Jan geeft aan: ‘de letterlijke zwaarte van lood heeft voor mij lang samengehangen met de zwaarte van het leven. In iconen is echter veel goud aanwezig’, legt hij uit ‘dat staat juist voor de onstoffelijke wereld, waarin het goddelijk licht straalt. In de alchemie is lood het metaal dat in goud kan veranderen. Vertaald naar mijn werk: de zwaarte –de levenslast– wordt licht. Het leven mag gevierd worden.’

 

Het werk “Hemelpoort” sluit mooi aan bij het thema van deze zondag. Het overlijden van zijn moeder inspireerde Jan tot dit beeld: “Een deur die gastvrij openzwaait …. Hoe welkom kun je zijn?!

 

 

september 2018

Tot eind okotber zijn in de Juliana Kerk 10 kleine schilderijen te zien van Krijnie Ederveen. Zij schilderde deze serie schilderijen naar aanleiding van het gedachtegoed van Dr.Henk Vreekamp, zoals naar voren komt in zijn boek “De tovenaar en de dominee”. De gedachten die de schilder hierover op het doek heeft gezet gaan over heidendom

en christelijk geloof in de praktijk, buiten en binnen de kerk; vroeger en nu. Voordat Krijnie begon met schilderen in acryl, had ze al enige ervaring opgedaan met fotografie. Beelden verbinden aan een gegeven bestaande tekst, is voor haar een uitdaging. Haar werk heeft een sterk symbolisch karakter, waarbij een toelichting niet mag ontbreken.

 

 

 

juni 2018

De komende zes weken kunnen we in de Julianakerk genieten van zomerse schilderijen van Pieter Manintveld uit Apeldoorn. Beeldend kunstenaar Pieter Manintveld is gespecialiseerd in olieverf, materieschilderijen en aquarel. De thema’s die hij voor zijn werken kiest zijn zeer divers: van dieren in popartstijl en geabstraheerde landschappen tot kleurrijke stillevens. Pieter studeerde aan de kunstacademie in Rotterdam. Hij geeft teken- en schilderlessen, organiseert schildervakanties en workshops en richt zich daarnaast op het maken van eigen werk. De schilderijen die nu in de Julianakerk hangen heeft hij voornamelijk geschilderd tijdens vakanties in Nederland, Frankrijk en Italië.
In de kerk ligt een lijstje met de namen van de schilderijen en wat informatie erover. We hopen dat u kunt genieten van deze zomerse taferelen.

Werkgroep “Kunst in de kerk”.

 

 

 

 

april 2018

Expositie Ton van Kooten
De komende weken zullen in de Julianakerk schilderijen te bewonderen zijn van Ton van Kooten. Als commissie hebben we samen met Ton, met zorg, zes schilderijen uitgekozen. Ton is een Apeldoornse kunstenaar die iets heeft met landschappen en zeegezichten. Aan de hand van zelfgemaakte foto’s en tekeningen ter plaatse, werkt hij de schilderijen thuis uit. Maar vooral wat hij beleefd heeft aan het landschap, slaat hij op en roept dat al schilderend weer op. Het gaat hem niet om de exacte weergave maar om wat hij als essentie heeft ervaren. Hij probeert te verbeelden wat hem heeft geraakt. Onlangs schreef hij hierover in Perspectief nummer 14. In de kerk ligt een lijst met informatie over de schilderijen. We hopen dat u net als wij opnieuw zult genieten van een mooie expositie!

 

 

 

What do you want to do ?

New mail