Binnen onze gemeente is er de werkgroep ” Kunst in de Kerk”. Zij zorgt er voor dat er kunst in de Julianakerk hangt dat of een relatie heeft met de tijd van het kerkelijk jaar  of omdat het een aansprekende expositie is van kunstenaars binnen en buiten Apeldoorn.

De komende maanden zal de kunst in de Juliana Kerk afkomstig zijn van leden uit eigen gemeente.

“Schilderen is voor mij een uitlaatklep want daarin kan ik mijn fantasie volop gebruiken. Niks hoeft en alles kan en mag!”

De schilderijen van Greet Hamer zijn veelkleurig, speels en humoristisch. Greet Hamer is geboren te Vorden in 1943. Ze signeert haar schilderijen met de naam “Polla”. De naam “Polla” is 23 jaar geleden ontstaan als een koosnaam, haar door haar kleinkinderen gegeven.
Greet Hamer is een autodidact. Buiten haar opleiding als onderwijzeres en af en toe een cursus, heeft ze geen opleiding gehad op schildergebied. Wel is ze altijd creatief bezig geweest met o.a. houtbewerken, keramiek en beeldhouwen. “Kunst van Polla” is te zien bij de kerkdienst tot eind augustus. Wilt u haar werk in alle rust bekijken dan kan dit ook op woensdagmorgen, tussen 10.00 uur en 11.30 uur. Dan graag melden in de Ontmoeting.

Een reactie op haar werk wordt gewaardeerd. U kunt dit doen in de map die hiervoor in de kerk ligt.
Voor vragen aan Greet Hamer kunt u mailen naar:

Mevrouw van Giessel exposeerde met een aantal van haar schilderijen.
In onderstaand stukje van haar zoon Henk kunt hier meer over lezen.

Jeanne van den Ende werd geboren op 14 maart 1925 in ‘s-Gravenhage. Zij trouwde in 1950 met Arend van Giessel. In 2016 verhuisden zij naar Apeldoorn, waar zij woonden aan de Sprenkelaarshof.

Op 58-jarige leeftijd ging Jeanne naar de Amsterdamse Particuliere Academie. Zij kreeg daar les van de bekende portretschilder Ronald Terpstra. Jeanne ontwikkelde zich al snel tot een gedreven en kundig portretschilderes.
In de loop van de jaren heeft Jeanne meer dat 60 portretten gemaakt, veelal in opdracht. Portretten zijn helaas niet in de expositie opgenomen. Deze zijn immers in het bezit van de opdrachtgevers.

 

Naast de portretopdrachten tekende en schilderde Jeanne stillevens en landschappen. Ze gebruikte hiervoor verschillende technieken in aquarel, pastel en acryl. Rustgevende stillevens, duinlandschappen en bloemen in heldere kleuren. Ook werd zij geïnspireerd door schilders als Kandinski en Ton Schulten. Zij probeerde de technieken van deze kunstenaars te doorgronden.

Jeanne van Giessel woont sinds het overlijden van haar man in maart 2018 aan het Pachterserf. Op haar kamer hangen de werken die haar na aan het hart liggen. Deze werken wil zij liever niet exposeren.
Kunst interesseert haar ook nu nog. Van gesprekken hierover geniet ze volop.

Wilt u een keer bij Jeanne op de kamer haar mooiste werken komen bekijken? Maak dan een afspraak!

Namens Jeanne,

Henk van Giessel (zoon)
E-mail:
Telefoon: 06-25046166

april 2019

De komende tijd, vanaf Pasen hangen er schilderijen van Marjan Wijnholds-Dost in de Julianakerk. Als onderdeel van het afstudeerproject voor de Vrije Academie voor Beeldende kunsten heeft ze een serie gemaakt over de schepping. Voor haar is Gods schepping, de natuur, een zonsondergang, mooie wolken, de dauw boven het veld, de dieren en ten slotte de mens zo prachtig geschapen. Deze heeft zij in een serie van zeven schilderijen proberen te vangen. Zij hoopt hiermee dat de grootsheid van Gods schepping en Zijn liefde voor ons gezien wordt.

 

maart 2019

In de veertigdagentijd, vanaf zondag 10 maart, hangen in de Julianakerk de kruiswegstaties van Margaret van Dijken- Baars uit Veere. Veertien opvallende werken, vol symboliek en emoties. Uitgangspunt was de verbeelding van Christus’ kruisweg door Jan Toorop. De gelijkenis met de veertien staties van Jan Toorop is duidelijk aanwezig. Toch heeft Margarets werk een sterk eigen karakter, omdat ze Jezus bewust niet heeft afgebeeld, maar hij toch diep aanwezig is.“Je voelt hem. Je ziet hem in zijn gewaad, z’n hand, het kruis. Je mist hem niet”. Misschien zal het opvallen, dat er veel vrouwen staan afgebeeld in deze kruiswegstaties. Zij schrijft hierover “ Vrouwen hebben altijd een grote rol gespeeld in de kerk, meestal achter de schermen. Maar ze waren er altijd. Ook het verhaal van Veronica heb ik afgebeeld. Zij wist de tranen van het gezicht van Jezus ”.

 

 

november 2018

Iconen in lood

De unieke “iconen in lood” van Jan Hiensch laten zijn antwoorden zien op de vragen die het leven hem stelt. Tot begin januari hangt zijn werk in de Julianakerk. Iconen spelen een prominente rol in met name de oosters-orthodoxe geloofsbeleving. Het schrijven en de wijze van afbeelden van een icoon is aan eeuwenoude voorschriften gebonden. Als aan al deze afspraken is voldaan, wordt een icoon ingezegend en is daarmee pas een echte icoon. In zijn werk staan zingevingsvragen centraal. Jan geeft aan: ‘de letterlijke zwaarte van lood heeft voor mij lang samengehangen met de zwaarte van het leven. In iconen is echter veel goud aanwezig’, legt hij uit ‘dat staat juist voor de onstoffelijke wereld, waarin het goddelijk licht straalt. In de alchemie is lood het metaal dat in goud kan veranderen. Vertaald naar mijn werk: de zwaarte –de levenslast– wordt licht. Het leven mag gevierd worden.’

 

Het werk “Hemelpoort” sluit mooi aan bij het thema van deze zondag. Het overlijden van zijn moeder inspireerde Jan tot dit beeld: “Een deur die gastvrij openzwaait …. Hoe welkom kun je zijn?!

 

 

september 2018

Tot eind okotber zijn in de Juliana Kerk 10 kleine schilderijen te zien van Krijnie Ederveen. Zij schilderde deze serie schilderijen naar aanleiding van het gedachtegoed van Dr.Henk Vreekamp, zoals naar voren komt in zijn boek “De tovenaar en de dominee”. De gedachten die de schilder hierover op het doek heeft gezet gaan over heidendom

en christelijk geloof in de praktijk, buiten en binnen de kerk; vroeger en nu. Voordat Krijnie begon met schilderen in acryl, had ze al enige ervaring opgedaan met fotografie. Beelden verbinden aan een gegeven bestaande tekst, is voor haar een uitdaging. Haar werk heeft een sterk symbolisch karakter, waarbij een toelichting niet mag ontbreken.

 

 

 

juni 2018

De komende zes weken kunnen we in de Julianakerk genieten van zomerse schilderijen van Pieter Manintveld uit Apeldoorn. Beeldend kunstenaar Pieter Manintveld is gespecialiseerd in olieverf, materieschilderijen en aquarel. De thema’s die hij voor zijn werken kiest zijn zeer divers: van dieren in popartstijl en geabstraheerde landschappen tot kleurrijke stillevens. Pieter studeerde aan de kunstacademie in Rotterdam. Hij geeft teken- en schilderlessen, organiseert schildervakanties en workshops en richt zich daarnaast op het maken van eigen werk. De schilderijen die nu in de Julianakerk hangen heeft hij voornamelijk geschilderd tijdens vakanties in Nederland, Frankrijk en Italië.
In de kerk ligt een lijstje met de namen van de schilderijen en wat informatie erover. We hopen dat u kunt genieten van deze zomerse taferelen.

Werkgroep “Kunst in de kerk”.

 

 

 

 

april 2018

Expositie Ton van Kooten
De komende weken zullen in de Julianakerk schilderijen te bewonderen zijn van Ton van Kooten. Als commissie hebben we samen met Ton, met zorg, zes schilderijen uitgekozen. Ton is een Apeldoornse kunstenaar die iets heeft met landschappen en zeegezichten. Aan de hand van zelfgemaakte foto’s en tekeningen ter plaatse, werkt hij de schilderijen thuis uit. Maar vooral wat hij beleefd heeft aan het landschap, slaat hij op en roept dat al schilderend weer op. Het gaat hem niet om de exacte weergave maar om wat hij als essentie heeft ervaren. Hij probeert te verbeelden wat hem heeft geraakt. Onlangs schreef hij hierover in Perspectief nummer 14. In de kerk ligt een lijst met informatie over de schilderijen. We hopen dat u net als wij opnieuw zult genieten van een mooie expositie!