Binnen onze gemeente is er de werkgroep ” Kunst in de Kerk”. Zij zorgt er voor dat er kunst in de Julianakerk hangt dat of een relatie heeft met de tijd van het kerkelijk jaar  of omdat het een aansprekende expositie is van kunstenaars binnen en buiten Apeldoorn.

 

In september en oktober 2020 exposeert Attiene Gobas – van Hoogen met De Cirkels van Stof

“Sommige mensen zullen mijn naam herkennen en/of mij kennen, omdat we met ons gezin jarenlang in het Bolwerk hebben gekerkt. Waar ik mij altijd met veel plezier heb ingezet voor, onder andere, de Kindernevendienst.

Na 18 jaar werkzaam te zijn geweest als leerkracht in het basisonderwijs, heb ik in 2017 het roer omgegooid. Na een kunstzinnige textielopleiding in Amsterdam mag ik mij sinds juni 2019 officieel textielkunstenaar noemen.
Als textielkunstenaar maak ik textielwerken van allerlei formaten en combineer ik diverse technieken (Mixed Media).  Om de wereld zo min mogelijk te belasten gebruik ik zoveel mogelijk bestaande, liefst natuurlijke materialen.

Naast mijn activiteiten als textielkunstenaar, ben ik creatief ondernemer bij “Cirkel van Stof”.
Met “Cirkel van Stof” geef ik creatieve rouw- en verliesbegeleiding. Door met naald en draad dwars door alle lagen stof te gaan wordt gedragen kleding getransformeerd in een tastbare herinnering.
Mijn specialiteit is het maken van een geboortemandala van gedragen textiel, een “Cirkel van Stof”, gebaseerd op een geboortedatum.
In mijn atelier, aan de Lupineweg in Apeldoorn, geef ik ook textielworkshops.

In de komende nieuwsbrief vertel ik meer over mijn textielwerken, waaronder de geboortemandala.
Meer informatie over de transformatie van gedragen kleding, de verschillende workshops en diverse textielwerken, vindt u op www.cirkelvanstof.nl”

 

BONHOEFFER 75

9 april 2020 is het 75 jaar geleden, dat de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer terecht gesteld werd. In zijn laatste jaren schreef hij in de gevangenis brieven, gedichten en gebeden. Het aantal gedichten is niet groot: een tiental. Menselijker dan in zijn poëzie kan het niet: engagement, aangevochten geloof en emoties op de vierkante meter van cel en literatuur.

Onderstaande liedtekst is overgenomen uit Bonhoeffer 75, gedichten en gebeden in gevangenschap. Deze tekst kan ons ook in deze tijd van corona troosten en moed geven! De afbeelding van het schilderij is één uit de reizende expositie van Jeltje Hoogenkamp, die in november in de Juliana kerk te zien zal zijn ( als dat door kan gaan).

Kunst in de Kerk heeft een aantal werkboekjes ingekocht. Het bevat teksten, schilderijen, gedichten en informatie. Heeft u belangstelling voor dit mooie boekje/werkschrift ( € 2,00 ) dan kunt u mailen of bellen naar: Rinnie Wilbers: , tel. 0612823200. Zij regelt dit verder met u.( zolang de voorraad strekt)

KYRIE EN GLORIA

Ontferm u ons in kwade dagen
Als wij de zware last zo wankel dragen,
Gebrandmerkt en gekrenkt tot op het bot,
Ontferm u God.

Ontferm u over ons in stille uren
Als wij de schaduw van de dood verduren,
Onwetend van het ons beschoren lot,
Ontferm u God.

Gij die ons nooit ontbreekt zolang wij leven
Zolang zult gij ons met uw licht omgeven
En met uw liefde- wonderbare macht.
Gij geeft ons kracht.

Wij mogen in de avond, in de morgen,
Ons veilig weten en geborgen
Tot in het diepe zwijgen van de nacht,
O stille wacht.

René van Loenen. Liedtekst bij ‘Goede machten’ van Dietrich Bonhoeffer- Melodie: Liedboek 101

 

 

 

“Zoekt en gij zult vinden”

De Kruisiging

 Gevoel voor schoonheid, balans en waarheid zijn voor mij leidend in wat ik maak. Ik koop geen materialen. Alles wat ik gebruik is gevonden of door iemand weggeworpen. In Bijbelse verhalen en principes is het gegeven van “verloren zijn en gevonden worden” een belangrijke overeenkomst met mijn werk. Ik geniet er van om mooie dingen te maken die zelf op hun beurt weer een mooi verhaal van hoop vertellen. Want hoop doet leven. Ik heb al vele kunstwerken gemaakt maar ga toch weer op zoek naar iets nieuws. Iets nieuws waardoor jij mogelijk geraakt mag worden.’

Met deze woorden eindigt Wiebe van Dingen een filmpje dat hij op zijn website (www.wiebevandingen.com) heeft staan. Bij mijn bezoek aan hem vertelde hij hier enthousiast over en mocht ik bekijken waar hij op dit moment mee bezig is.

Van 1 maart tot en met 10 april, Goede Vrijdag, hangt er werk van hem in de Julianakerk en informatie hierover. Dit werk is zowel bij de kerkdiensten als op woensdagmorgen, tussen 10.00 uur en 11.30 uur te bezichtigen. Voor de woensdag kunt u zich melden bij de Ontmoeting, het gebouw achter de kerk.

Agnus Deï

Agnus Dei

In de Stille week, de week voor Pasen zal het beeld Agnus Deï centraal staan tijdens de vespers en de diensten in de Julianakerk. Willem Zijlstra, de kunstenaar die dit beeld maakte schrijft hierover:

“Tijdens een kerkdienst waarin we zongen over het Lam voor ons geslacht dacht ik: ‘Weten we nog wel waarover dit gaat?’

Vervolgens kocht ik een lam. Ik filmde het tijdens zijn geboorte, zijn leven, en toen het werd geslacht. Ik stond oog in oog met de essentie van dit bijbelse thema: een onschuldig dier, nauwelijks een half jaar oud, wordt naar de slachtbank geleid zonder dat het weerstand biedt en zonder dat het ook maar iets fout heeft gedaan.

Ik liet het lam daarna opzetten. Ik bouwde een altaar van kranten, het onvermogen van de mens opeenstapelend om in vrede te leven. Toen ik de kranten uitvouwde, werd mijn oog getroffen door de volgende titel: ‘De mens is tot alles in staat.’ Het ging om een artikel over de Holocaust.

Op het moment dat het lam zijn hoofd naast deze titel en de foto van Auschwitz neerlegde, werd het een ontroerend icoon van Jezus, die zijn leven vrijwillig gaf als een blaamloos en eeuwigdurend offer”.

De titel , Agnus Dei, verwijst naar de beeldtraditie waarin dit werk wil staan. Inspiratiebronnen: Altaarstuk van de gebroeders van Eyck, Het Lam van Zurbaran, Catalan, de Bijbel. Meer over Willem Zijlstra is te vinden op www.kunstdeevee.nl

 

Al weer twee jaar geleden, januari 2018 , werd een nieuwe start gemaakt met kunst in de Julianakerk.  De werkgroep Kunst in de Kerk bestaat uit een enthousiast groepje en inmiddels zijn er in de afgelopen twee jaar al elf exposities georganiseerd.  Zes daarvan hadden een relatie met de tijd van het kerkelijk jaar en vijf exposities waren van kunstenaars uit Apeldoorn of uit onze eigen gemeente.

Vanaf zondag 19 januari tot aan de veertig-dagentijd zal er werk hangen van Margreeth Lutgendorff, één van de werkgroepleden. Zolang zij zich kan herinneren neemt het bezig zijn met kunst een belangrijke plaats in haar leven in. In de loop der jaren nam zij les bij heel veel verschillende kunstenaars. Overal stak zij wel weer iets op. Op dit moment schildert zij het liefst zelfstandig. Haar inspiratie ligt als het ware voor het oprapen, o. a. in de verwondering voor de natuur en de wisseling van de seizoenen. Ook het bezoeken van musea en exposities zijn een grote bron van inspiratie. Maar er worden nog altijd meer schilderijen in haar hoofd gemaakt dan in werkelijkheid.

Voor deze expositie heeft zij vooral geprobeerd wat werk uit te zoeken passend bij deze tijd van het jaar. Te bekijken op de zondagen en op de woensdagmorgen ( dan moet u zich wel even melden in de Ontmoeting tussen 10.00 uur en 11.30 uur).

Werkgroep Kunst in de Kerk.

 

Binnen onze gemeente is er de werkgroep ” Kunst in de Kerk”. Zij zorgt er voor dat er kunst in de Julianakerk hangt dat of een relatie heeft met de tijd van het kerkelijk jaar of omdat het een aansprekende expositie is van kunstenaars binnen en buiten Apeldoorn.

MIDDELEEUWSE MINIATUREN.
Vanaf zondag 1 december tot en met 3 januari exposeert Diny van IJcken-van Apeldoorn zes schitterende miniaturen uit het leven van Maria (de aankondiging, bezoek aan Elisabeth, de geboorte, de herders, de voorstelling in de tempel en de vlucht naar Egypte). Ze komen alle uit hetzelfde vijftiende – eeuwse getijdenboek. Ook zijn er een vijftal miniaturen uit andere getijdenboeken uitgezocht, waaronder penwerk en muziek.

Diny begon na haar pensionering zich toe te leggen op het maken van middeleeuwse miniaturen. Op zondag 15 december na de dienst krijgt zij de gelegenheid belangstellenden hierover iets meer te vertellen. De expositie is behalve op de zondagen ook te bekijken op de woensdagmorgen. Dan moet u zich wel even melden in De Ontmoeting ( zodat iemand even de kerk open kan doen).

Commissie Kunst in de Kerk, Noordoost.

 

De komende maanden zal de kunst in de Juliana Kerk afkomstig zijn van leden uit eigen gemeente.

Dit keer niet van 1 maar van 6 kunstenaars. Mensen uit onze gemeente:

Jo Beemster, Herman Gerritsen, Hetty Heij, Koop Knol, Menno Mollema en Steven Vis.
De jongste is een twintiger, de oudste in de tachtig. Allemaal met hun eigen stijl en werkwijze. We zijn erg blij met hun bijdrage. We weten dat er meer kunstenaars in de gemeente zijn en zullen op een later moment ook hen de gelegenheid bieden iets te laten zien. Deze expositie duurt tot en met 17 november. Bij de kunstwerken vindt u wat meer informatie. Ik kunt komen kijken op woensdag tussen 10.00 uur en 11.30 uur (melden bij de Ontmoeting, achter de kerk) en natuurlijk bij/na de kerkdienst. We wensen u veel kijkplezier!

 

 

“Schilderen is voor mij een uitlaatklep want daarin kan ik mijn fantasie volop gebruiken. Niks hoeft en alles kan en mag!”

De schilderijen van Greet Hamer zijn veelkleurig, speels en humoristisch. Greet Hamer is geboren te Vorden in 1943. Ze signeert haar schilderijen met de naam “Polla”. De naam “Polla” is 23 jaar geleden ontstaan als een koosnaam, haar door haar kleinkinderen gegeven.
Greet Hamer is een autodidact. Buiten haar opleiding als onderwijzeres en af en toe een cursus, heeft ze geen opleiding gehad op schildergebied. Wel is ze altijd creatief bezig geweest met o.a. houtbewerken, keramiek en beeldhouwen. “Kunst van Polla” is te zien bij de kerkdienst tot eind augustus. Wilt u haar werk in alle rust bekijken dan kan dit ook op woensdagmorgen, tussen 10.00 uur en 11.30 uur. Dan graag melden in de Ontmoeting.

Een reactie op haar werk wordt gewaardeerd. U kunt dit doen in de map die hiervoor in de kerk ligt.
Voor vragen aan Greet Hamer kunt u mailen naar:

Mevrouw van Giessel exposeerde met een aantal van haar schilderijen.
In onderstaand stukje van haar zoon Henk kunt hier meer over lezen.

Jeanne van den Ende werd geboren op 14 maart 1925 in ‘s-Gravenhage. Zij trouwde in 1950 met Arend van Giessel. In 2016 verhuisden zij naar Apeldoorn, waar zij woonden aan de Sprenkelaarshof.

Op 58-jarige leeftijd ging Jeanne naar de Amsterdamse Particuliere Academie. Zij kreeg daar les van de bekende portretschilder Ronald Terpstra. Jeanne ontwikkelde zich al snel tot een gedreven en kundig portretschilderes.
In de loop van de jaren heeft Jeanne meer dat 60 portretten gemaakt, veelal in opdracht. Portretten zijn helaas niet in de expositie opgenomen. Deze zijn immers in het bezit van de opdrachtgevers.

 

Naast de portretopdrachten tekende en schilderde Jeanne stillevens en landschappen. Ze gebruikte hiervoor verschillende technieken in aquarel, pastel en acryl. Rustgevende stillevens, duinlandschappen en bloemen in heldere kleuren. Ook werd zij geïnspireerd door schilders als Kandinski en Ton Schulten. Zij probeerde de technieken van deze kunstenaars te doorgronden.

Jeanne van Giessel woont sinds het overlijden van haar man in maart 2018 aan het Pachterserf. Op haar kamer hangen de werken die haar na aan het hart liggen. Deze werken wil zij liever niet exposeren.
Kunst interesseert haar ook nu nog. Van gesprekken hierover geniet ze volop.

Wilt u een keer bij Jeanne op de kamer haar mooiste werken komen bekijken? Maak dan een afspraak!

Namens Jeanne,

Henk van Giessel (zoon)
E-mail:
Telefoon: 06-25046166

april 2019

De komende tijd, vanaf Pasen hangen er schilderijen van Marjan Wijnholds-Dost in de Julianakerk. Als onderdeel van het afstudeerproject voor de Vrije Academie voor Beeldende kunsten heeft ze een serie gemaakt over de schepping. Voor haar is Gods schepping, de natuur, een zonsondergang, mooie wolken, de dauw boven het veld, de dieren en ten slotte de mens zo prachtig geschapen. Deze heeft zij in een serie van zeven schilderijen proberen te vangen. Zij hoopt hiermee dat de grootsheid van Gods schepping en Zijn liefde voor ons gezien wordt.

 

maart 2019

In de veertigdagentijd, vanaf zondag 10 maart, hangen in de Julianakerk de kruiswegstaties van Margaret van Dijken- Baars uit Veere. Veertien opvallende werken, vol symboliek en emoties. Uitgangspunt was de verbeelding van Christus’ kruisweg door Jan Toorop. De gelijkenis met de veertien staties van Jan Toorop is duidelijk aanwezig. Toch heeft Margarets werk een sterk eigen karakter, omdat ze Jezus bewust niet heeft afgebeeld, maar hij toch diep aanwezig is.“Je voelt hem. Je ziet hem in zijn gewaad, z’n hand, het kruis. Je mist hem niet”. Misschien zal het opvallen, dat er veel vrouwen staan afgebeeld in deze kruiswegstaties. Zij schrijft hierover “ Vrouwen hebben altijd een grote rol gespeeld in de kerk, meestal achter de schermen. Maar ze waren er altijd. Ook het verhaal van Veronica heb ik afgebeeld. Zij wist de tranen van het gezicht van Jezus ”.

 

 

november 2018

Iconen in lood

De unieke “iconen in lood” van Jan Hiensch laten zijn antwoorden zien op de vragen die het leven hem stelt. Tot begin januari hangt zijn werk in de Julianakerk. Iconen spelen een prominente rol in met name de oosters-orthodoxe geloofsbeleving. Het schrijven en de wijze van afbeelden van een icoon is aan eeuwenoude voorschriften gebonden. Als aan al deze afspraken is voldaan, wordt een icoon ingezegend en is daarmee pas een echte icoon. In zijn werk staan zingevingsvragen centraal. Jan geeft aan: ‘de letterlijke zwaarte van lood heeft voor mij lang samengehangen met de zwaarte van het leven. In iconen is echter veel goud aanwezig’, legt hij uit ‘dat staat juist voor de onstoffelijke wereld, waarin het goddelijk licht straalt. In de alchemie is lood het metaal dat in goud kan veranderen. Vertaald naar mijn werk: de zwaarte –de levenslast– wordt licht. Het leven mag gevierd worden.’

 

Het werk “Hemelpoort” sluit mooi aan bij het thema van deze zondag. Het overlijden van zijn moeder inspireerde Jan tot dit beeld: “Een deur die gastvrij openzwaait …. Hoe welkom kun je zijn?!

 

 

september 2018

Tot eind okotber zijn in de Juliana Kerk 10 kleine schilderijen te zien van Krijnie Ederveen. Zij schilderde deze serie schilderijen naar aanleiding van het gedachtegoed van Dr.Henk Vreekamp, zoals naar voren komt in zijn boek “De tovenaar en de dominee”. De gedachten die de schilder hierover op het doek heeft gezet gaan over heidendom

en christelijk geloof in de praktijk, buiten en binnen de kerk; vroeger en nu. Voordat Krijnie begon met schilderen in acryl, had ze al enige ervaring opgedaan met fotografie. Beelden verbinden aan een gegeven bestaande tekst, is voor haar een uitdaging. Haar werk heeft een sterk symbolisch karakter, waarbij een toelichting niet mag ontbreken.

 

 

 

juni 2018

De komende zes weken kunnen we in de Julianakerk genieten van zomerse schilderijen van Pieter Manintveld uit Apeldoorn. Beeldend kunstenaar Pieter Manintveld is gespecialiseerd in olieverf, materieschilderijen en aquarel. De thema’s die hij voor zijn werken kiest zijn zeer divers: van dieren in popartstijl en geabstraheerde landschappen tot kleurrijke stillevens. Pieter studeerde aan de kunstacademie in Rotterdam. Hij geeft teken- en schilderlessen, organiseert schildervakanties en workshops en richt zich daarnaast op het maken van eigen werk. De schilderijen die nu in de Julianakerk hangen heeft hij voornamelijk geschilderd tijdens vakanties in Nederland, Frankrijk en Italië.
In de kerk ligt een lijstje met de namen van de schilderijen en wat informatie erover. We hopen dat u kunt genieten van deze zomerse taferelen.

Werkgroep “Kunst in de kerk”.

 

 

 

 

april 2018

Expositie Ton van Kooten
De komende weken zullen in de Julianakerk schilderijen te bewonderen zijn van Ton van Kooten. Als commissie hebben we samen met Ton, met zorg, zes schilderijen uitgekozen. Ton is een Apeldoornse kunstenaar die iets heeft met landschappen en zeegezichten. Aan de hand van zelfgemaakte foto’s en tekeningen ter plaatse, werkt hij de schilderijen thuis uit. Maar vooral wat hij beleefd heeft aan het landschap, slaat hij op en roept dat al schilderend weer op. Het gaat hem niet om de exacte weergave maar om wat hij als essentie heeft ervaren. Hij probeert te verbeelden wat hem heeft geraakt. Onlangs schreef hij hierover in Perspectief nummer 14. In de kerk ligt een lijst met informatie over de schilderijen. We hopen dat u net als wij opnieuw zult genieten van een mooie expositie!