Kunst in de kerk

Kunst in de Kerk

De komende zes weken van 4 juni tot en met 9 juli 2023 exposeert Martine Venis-Heethaar in de Julianakerk. Hieronder vertelt zij iets over zichzelf en de kunst die ze maakt.

‘ One day you leave this world behind so live your life you will remember ‘

Mijn naam is Martine Venis-Heethaar, fysiotherapeut en kunstenaar.

Ik maak mijn werk liefst vanuit mijn hart, doe wat me op dat moment wordt ingegeven, waar ik het meeste zin in heb. Dat is afwisselend en verfrissend. Soms is dat realisme, soms is dat iets abstracter. Zo wisselen dieren, stadsgezichten, portretten, stillevens en wat ik allemaal nog meer bedenk elkaar af. Daarnaast wissel ik regelmatig van materiaal: olieverf, kleurpotlood, pastel, grafiet, ze hebben allemaal hun eigen uitdaging! Maar mijn absolute favoriete media zijn toch wel olieverf, aquarel en kleurpotlood. Mijn missie is om het kleurpotlood in Nederland als kunstenaarsmedium veel beter op de kaart te zetten! Er kan namelijk veel meer mee dan je denkt. Heel vaak hoor ik mensen vol verbazing zeggen… is dat gemaakt met kleurpotlood? Het lijkt wel een foto! De werken in de kerk zijn grotendeels met kleurpotlood gemaakt.

Sinds 2015 ben ik mijn tweede bedrijf gestart, Martines Fine Art. Ik geef wekelijkse lessen tekenen en schilderen in Apeldoorn. Dat is mijn absolute passie! Geweldig vind ik het om mijn enthousiasme te kunnen delen met anderen. Niets is leuker dan iemand te zien groeien; van de eerste voorzichtige tekeningen naar de prachtigste creaties binnen een jaar! Echt, de meeste cursisten beginnen met weinig tot geen ervaring maar maken binnen de kortste keren hele gave tekeningen/ schilderijen. Daar wordt je toch blij van….en trots! Een groot compliment werd me laatst gegeven.. dat ik iemand door mijn lessen echt een beetje gelukkiger had gemaakt! Nog mooier, dat gevoel is dan wederzijds!

Als kind was ik al helemaal gek op tekenen en kleuren, de magie van het opbrengen van kleur op een wit velletje. Die fascinatie, dat gevoel, je begrijpt dat of helemaal niet… toen was ik al totaal gefascineerd door airbrushschilderijen en kon eindeloos in de bibliotheek neuzen in alle boeken hierover.

In die tijd heb ik nooit overwogen om verder te gaan op het gebied van de kunst, ik ging studeren, ben getrouwd, ben in de fysiotherapie gaan werken, heb mijn kinderen gekregen en mijn kleurpotloodjes lagen al die jaren op zolder. Maar eind 2013 kreeg ik een doek, penseel en acrylverf in handen en met het eerste vlindertje dat ik op het doek zette voelde ik dat er iets wakker werd geschud na al die jaren, wat was het heerlijk om weer eens op deze manier creatief bezig te zijn! Ik volgde een korte schildercursus, een tekenopleiding en heb een 4-jarige opleiding tot fijnschilder (olieverf) afgerond. Daarnaast heb ik lessen gehad bij Hans Bulder, met name om dierenvacht te leren schilderen. Een workshop wildlife airbrushen bij Marissa Oosterlee heeft me geïntroduceerd in de magische wereld van de airbrush, datgene waar ik vroeger zo vol verwondering naar kon kijken. En ook dat gaat zeker nog een uitgebreid vervolg krijgen! Voorlopig ben ik zeker nog niet uitgeleerd en heb ik nog allerlei nieuwe ideeën in mijn hoofd.

Helemaal enthousiast geworden? Zou u ook wel eens aan de slag willen met kleurpotlood, pastel, aquarel of olieverf? Kom gezellig op les!

U kunt allerlei informatie vinden op de website, www.martinesfineart.com.

Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 06-48416646 of via mail

‘so, let’s color the world!’ KUNST IN DE KERK

Een bijzondere expositie in de 40-dagenti
jd en met Pasen:
PELGRIM MET PIJN
Vanaf 26 februari tot en met 9 april exposeert Marleen B. Berg een aantal van haar prachtige bewerkte foto’s met bijbehorende teksten en met als thema ‘Pelgrimage door het leven’.
De fotobewerkingen van Marleen tonen de pelgrimage in alle weerbarstigheid.
Marleen zegt daarover: ‘ De pelgrimage betekent voor mij dat je je geroepen voelt op weg te gaan om zo dichter bij God te komen. Het is een weg waarvan je weet dat er problemen gaan komen, waarin je confrontaties te wachten staan’.
De kunstenares verbindt daarbij persoonlijke ervaringen van bv migraine met ervaringen die mensen ondergaan tijdens een pelgrimsreis.
Marleen B.Berg, geboren in Delft en dochter van ons gemeentelid Leendert van de Berg, woonachtig in Zeist heeft voor haar werk foto’s gebruikt die gemaakt zijn in Nederland en Schotland. Ze zijn digitaal gecombineerd en bewerkt tot impressies, die met elkaar weergeven wat zij ervaart op haar pelgrimage door het leven. Er zijn titels als ‘ trekkend licht’ , ‘ het wringt’ , ‘ scheuren’ , ‘ dansend licht, ‘ verbinding’ en ‘ healing’ .
Kunst in de Kerk nodigt de bezoekers van de Julianakerk uit het werk vooral ook dichterbij te bekijken en de teksten te lezen.
Kijk voor eerdere exposities op https://pwano.nl/kunst-in-de-kerk/