Geslaagd Oekraine concert

Een indrukwekkend, mooi en aangrijpend concert op 25 januari in onze Julianakerk ter gelegenheid van 1 jaar oorlog in de Oekraïne. Georganiseerd door Gelre Association International -Julianakerk Apeldoorn -SDD Emst -Young Future. Een uitpuilende kerk. Alle stoelen bezet.

We begonnen met het kijken naar een korte film over het ontsteken van de kandelaar op het Maidanplein in het centrum van Kiev. De grootste Menorah van Europa. En daarna hebben we onze paaskaars ontstoken. Symbool van Gods liefde die sterker is dan het donker van dood en verdriet. Met de woorden:

We ontsteken een licht

om onze wanhoop te verdrijven

als teken

dat we durven geloven

dat de duisternis niet zal overheersen

en dat er licht zal zijn voor iedereen.

Hierna werden we toegesproken door de Oekrainse ambassadeur Anatolii Solovei en de loco burgemeester van Apeldoorn , Marco Wenzkowski.

Daarna het concert m.m.v. Oleg Lysenko en zijn Bayankwartet, de violisten familie Romansky, de winnares van Ukraine Got Talent Veronika Morska, het Lysenko koor en onze eigen Jan van den Brand op orgel en Rein Heusinkveld op trompet.

Muziek, de universele taal, verbindt. Bedankt iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Of zoals Simon Boon schreef; samen sterk, hard nodig, in een kwaadaardige, driftig vernietigende wereld nu. Moed, verzet, hoop, partnerschap en vriendschap winnen.

Hierbij het beeldverhaal van onze gezamenlijke ervaring en een link naar een tweetal filmpjes.

film1

film2