Kunst in de kerk

KUNST IN DE KERK

Tot en met 8 januari 2023 hangen er prachtige iconen in de kerk. Ze zijn geschilderd door Marijke Alkema. Er ligt ook een beschrijving van deze iconen.

Op de foto ziet u het hiernaast beschreven werk.

Annunciatie +

Deze gebeurtenis wordt zowel door de evangelist Lucas als door het proto- evangelie van Jacobus beschreven. Lucas 1: 28-38 beschrijft hoe de engel Gabriël aan Maria de boodschap brengt dat zij een zoon zal ontvangen door de kracht van de Heilige Geest en dat dit Kind de door de profeten aangekondigde Messias zal zijn. Het Boek op de lezenaar toont het gedeelte uit Jesaja dat daarvan spreekt. (Jaroslaw, 18e eeuw)

Hieronder stelt Marijke Alkema zichzelf voor:

Ik ben mijn hele leven al bezig met tekenen en schilderen. Na de M.M.S. ben ik in opleiding gegaan voor docent textiele werkvormen. Na mijn jaren op scholen geef ik les in de verschillende technieken die met dit vak te maken hebben. Grappig is dat niets mijn speciale voorkeur heeft: mij boeit elk afzonderlijk onderdeel, alleen met druktechnieken- etsen, lino- hout- houd ik mij niet bezig.
Nog steeds geef ik wekelijks in mijn atelier les in de verschillende technieken aan groepen van ca. 8 personen, en workshops van een week in icoonschilderen.
In mijn lesgeven ga ik ervan uit dat men de werkelijkheid moet kunnen zien en leren weergeven zoals die is. Pas als aan die voorwaarde is voldaan kan men zich gaan toeleggen op abstract/ alternatief werken. De groten van de vorige eeuw (Picasso, Karel Appel bijv.) hebben deze weg gevolgd.
De technieken waarin ik graag zelf werk zijn dan ook vele: zowel potlood, houtskool, pastelkrijt als acryl, tempera en olieverf. Het formaat wisselt al naar gelang de techniek of combinaties daarvan.
Wat mij het meest boeit zijn portretten, het wezen van wat je ziet weer geven en dan niet alleen van mensen, ook van dingen (stilleven), van dieren. Vandaar mijn toeleggen op icoonschilderkunst: wat is de achterliggende boodschap, wat geef je eigenlijk weer, hoe ervaar je die werkelijkheid achter de zichtbare.
In de jaren negentig heb ik aan de Hogeschool Holland de vierjarige HBO- opleiding Levensbeschouwing-Kunst- Kultuur (destijds L.K.K.) gedaan, een opleiding die overgegaan is in de Theologische Academie Amsterdam.
Juist de beeldende weergave van de heersende levensbeschouwingen in de afgelopen eeuwen heeft mij geïnteresseerd.
Mijn beeldende ontwikkeling van de laatste tien jaar kan ik alleen maar omschrijven als een groeien naar de achterliggende werkelijkheid van het zichtbare en dat steeds indringender.
Marijke. A.C.M. van Silfhout-Alkema

Kijk voor eerdere exposities op https://pwano.nl/kunst-in-de-kerk/