Liturgisch bloemschikken in de 40dagentijd

In deze 40-dagentijd volgen we “een spoor van liefde”. We lezen teksten uit het laatste deel van het Johannes evangelie. Het is een lange afscheidsrede waarin Jezus zichzelf en zijn leerlingen voorbereidt op zijn dood en opstanding, en op de tijd daarna.In elke tekst lezen we iets over de liefde,  de liefde van Jezus voor God de vader, de liefde van Jezus voor de mensen, de liefde die de volgelingen van Jezus voor elkaar moeten hebben.
We verbeelden dat door gedurende deze 40-dagentijd een spoor te maken van verschillende materialen, in de vorm van een hart, en daar elke week iets aan toe te voegen wat past bij de lezing van die zondag.

Pasen 2021

Liefde blijkt het sleutelwoord om in Pasen te geloven. Om te geloven in liefde dwars door dood en verdriet heen.
Liefde ervaren, vergeven worden, trouw zijn aan mensen tot in de dood; dat spoor van liefde laat Jezus zien.
Zelfs na een donkere tijd, na dagen van lijden en dood, na schuld en zonde is er een nieuw leven. God zelf geeft ons dat.
Symbolisch zien we dat oplichten in het bloemstuk van Pasen.
In het wit, kleur van nieuw leven, van opstanding, licht het hart van Gods liefde op!

De drie dagen van Pasen 1 ,2 en 3 april

Zondag 28 maart, Jezus wordt gevangen genomen

Deze zondag plaatsen we op het spoor van Liefde een hart van buxus en 1 rode roos. Deze ene roos symboliseert de oneindige liefde van Jezus voor God en de mensen.

 

 

 

 

Zondag 21 maart, Jezus houdt van de leerlingen

Jezus houdt van zijn leerlingen en vraagt hen ook van elkaar te houden. Ook als dat moeilijk is, want de liefde kan naast de emotie van de volmaakte vreugde, radicale keuzes en serieuze gevolgen met zich brengen. Dat verbeelden we door het hart van deze week meerdere kanten te geven die verbonden zijn met elkaar. Ook gebruiken we fresia’s ten teken van onvoorwaardelijke liefde.

 

 

 

 

 

Zondag 14 maart, Jezus belooft zijn vrede

Jezus belooft  de leerlingen een helper, de Heilige Geest. En hij belooft zijn vrede.
Door de kleur roze te gebruiken laten we het komende licht van Pasen al iets doorschemeren. De Hyacint staat symbool voor vrede.  Het hartje is gemaakt van cornus-takjes (heilige geest).

 

 

 

 

Zondag 7 maart, Jezus is de weg naar de Vader.

Jezus spreekt bemoedigende woorden tot de leerlingen. En roept op, om op God en hem te blijven vertrouwen.
We gebruiken vandaag paarse krokusjes als teken van hoop, magnolia takken en hedera als teken van trouw zijn en vertrouwen hebben.

 

 

 

 

 

 

Zondag 28 februari, Jezus wast de voeten van zijn leerlingen.

Door het wassen van de voeten van zijn leerlingen laat Jezus zien dat bescheidenheid en elkaar dienen belangrijk zijn. We voegen witte viooltjes (nederigheid) en een varenplantje (oprechtheid)  toe aan het spoor van liefde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 21 februari, Maria giet olie over de voeten van Jezus.

Maria toont haar liefde en respect voor Jezus en laat door het gebruik van de sterk geurende olie zien wie Jezus is.  We vullen een vaasje met geurige kruiden en plaatsen dat op het spoor.