Advent en Kerst 2020

Liturgisch Bloemschikken Advent en kerst 2020.

In deze adventsperiode hebben wij een liturgische schikking gemaakt rondom het thema  ‘Dicht bij het Licht’. De basisschikking  bestaat  uit een open schaal die door 4 pijlers gedragen wordt. De open schaal bestaat uit driehoekjes. Het getal 3 staat symbool voor de verbinding tussen het goddelijke en de mens en de andere mens daar tegenover. De schaal symboliseert de plek waar onze  eigen wieg (kribbe) heeft gestaan. Een basis waar vanuit we, door de geboorte van Jezus Christus, gedragen en tot bloei mogen komen in Zijn Licht. De 4 flessen met de kaarsen verwijzen naar de 4 adventzondagen en naar de 4 windrichtingen (iedereen, de hele wereld).

Kerstmis: In de schaal witte bloemen: het licht van Kerstmis.

De kleine schaal staat symbool voor het nieuwe begin.

 

Ik open mijn ziel

En vul de schaal van mijn leven

Met Gods nieuwe begin.

Hul mij in kleuren

En geuren van het uitbundige feest,

Van Gods licht voor heel de wereld.

Oost, West, Noord en Zuid.

 

Vierde zondag van de Advent, Lied van Zacharias over Gods trouw, Lucas 1:67-79

De vierde pijler is bekleed met klimop. Klimop symboliseert trouw en vertrouwen. In de schaal fresia’s die verwijzen naar groeiend vertrouwen, kracht.

 

 

Derde zondag van de Advent,  Belofte van een stralend Licht, Jes. 9:1-6

Al iets van het licht van Kerstmis komt door het donkere paars heen. Dat zien we aan de kleur roze van de hyacintbolletjes. Deze zijn nog niet in bloei, want we zijn vol verwachting voor wat komen gaat. De derde pijler is bekleed met de altijd groene Thuja (levensboom). Groen is de kleur van de hoop.

 

 

Tweede zondag van de Advent, God schept het Licht, Gen, 1:1-15
De zilverwitte kleur van de berkenschors, om de tweede pijler, en de katjes in de schaal verwijzen naar de schepping van het Licht. Ook in de schaal een klein paars accent, Paars is de kleur van Advent, van inkeer, bezinning.

 

 

 

 

Eerste zondag van de Advent, Ik ben het licht voor de wereld, Joh. 8: 12-19
De eerste pijler is bekleed met goudgeel, honingkleurig blad. Met deze kleuren verwijzen we naar het Licht van de Eeuwige en naar saamhorigheid, verbondenheid. We leggen donkerpaarse bloemen in de schaal. Paars is de kleur van Advent, van inkeer, bezinning.