Kunst in de kerk

Al weer twee jaar geleden, januari 2018 , werd een nieuwe start gemaakt met kunst in de Julianakerk.  De werkgroep Kunst in de Kerk bestaat uit een enthousiast groepje en inmiddels zijn er in de afgelopen twee jaar al elf exposities georganiseerd.  Zes daarvan hadden een relatie met de tijd van het kerkelijk jaar en vijf exposities waren van kunstenaars uit Apeldoorn of uit onze eigen gemeente.

Vanaf zondag 19 januari tot aan de veertig-dagentijd zal er werk hangen van Margreeth Lutgendorff, één van de werkgroepleden. Zolang zij zich kan herinneren neemt het bezig zijn met kunst een belangrijke plaats in haar leven in. In de loop der jaren nam zij les bij heel veel verschillende kunstenaars. Overal stak zij wel weer iets op. Op dit moment schildert zij het liefst zelfstandig. Haar inspiratie ligt als het ware voor het oprapen, o. a. in de verwondering voor de natuur en de wisseling van de seizoenen. Ook het bezoeken van musea en exposities zijn een grote bron van inspiratie. Maar er worden nog altijd meer schilderijen in haar hoofd gemaakt dan in werkelijkheid.

Voor deze expositie heeft zij vooral geprobeerd wat werk uit te zoeken passend bij deze tijd van het jaar. Te bekijken op de zondagen en op de woensdagmorgen ( dan moet u zich wel even melden in de Ontmoeting tussen 10.00 uur en 11.30 uur).

Werkgroep Kunst in de Kerk.

 

Binnen onze gemeente is er de werkgroep ” Kunst in de Kerk”. Zij zorgt er voor dat er kunst in de Julianakerk hangt dat of een relatie heeft met de tijd van het kerkelijk jaar of omdat het een aansprekende expositie is van kunstenaars binnen en buiten Apeldoorn.

MIDDELEEUWSE MINIATUREN.
Vanaf zondag 1 december tot en met 3 januari exposeert Diny van IJcken-van Apeldoorn zes schitterende miniaturen uit het leven van Maria (de aankondiging, bezoek aan Elisabeth, de geboorte, de herders, de voorstelling in de tempel en de vlucht naar Egypte). Ze komen alle uit hetzelfde vijftiende – eeuwse getijdenboek. Ook zijn er een vijftal miniaturen uit andere getijdenboeken uitgezocht, waaronder penwerk en muziek.

Diny begon na haar pensionering zich toe te leggen op het maken van middeleeuwse miniaturen. Op zondag 15 december na de dienst krijgt zij de gelegenheid belangstellenden hierover iets meer te vertellen. De expositie is behalve op de zondagen ook te bekijken op de woensdagmorgen. Dan moet u zich wel even melden in De Ontmoeting ( zodat iemand even de kerk open kan doen).

Commissie Kunst in de Kerk, Noordoost.

 

De komende maanden zal de kunst in de Juliana Kerk afkomstig zijn van leden uit eigen gemeente.

Dit keer niet van 1 maar van 6 kunstenaars. Mensen uit onze gemeente:

Jo Beemster, Herman Gerritsen, Hetty Heij, Koop Knol, Menno Mollema en Steven Vis.
De jongste is een twintiger, de oudste in de tachtig. Allemaal met hun eigen stijl en werkwijze. We zijn erg blij met hun bijdrage. We weten dat er meer kunstenaars in de gemeente zijn en zullen op een later moment ook hen de gelegenheid bieden iets te laten zien. Deze expositie duurt tot en met 17 november. Bij de kunstwerken vindt u wat meer informatie. Ik kunt komen kijken op woensdag tussen 10.00 uur en 11.30 uur (melden bij de Ontmoeting, achter de kerk) en natuurlijk bij/na de kerkdienst. We wensen u veel kijkplezier!
Voor eerdere exposities van Kunst in de kerk kunt u HIER kijken