VONO 2019

Zondag 21 juli is het zover. Dan vertrekken we richting Albanië. Scheelt weer heel vroeg opstaan op maandagochtend.Tot donderdag 1 augustus gaan wij als Van Oost Naar Oost (VONO) met een groep jongeren vanuit de Protestantse Wijkgemeente Apeldoorn Noordoost voor de 5e keer naar Albanië om vrijwilligerswerk te doen. Vanuit ons geloof dat God er is voor alle mensen, bieden we hulp aan mensen die in een andere situatie zijn opgegroeid dan wij hier in Apeldoorn.
Het doel van onze reis is om ons hart en onze blik te verruimen. We zullen samenwerken met jongeren uit Tirana, Gramsh en Elbasan en met kleine handelingen de medemens een handje helpen en een leuke tijd geven. Daarnaast is ruimte voor ontspanning en proeven van de Oost-Europese cultuur.

De eerste twee dagen gaan we Zuidwest Albanië verkennen. We beginnen de 11 dagen altijd met een activiteit voor ons allemaal om elkaar beter te leren kennen zodat iedereen zijn plek vindt en er een hechte groep ontstaat. De rest van de dagen kiest iedereen een project. De projecten zijn op verschillende locaties, waardoor de groep overdag splitst. In de avonden eten we met de hele groep samen en wordt er gepraat, gedronken en spelletjes gespeeld. In het weekend gaan we met de hele groep leuke activiteiten doen. In voorgaande jaren hebben we bijvoorbeeld gezwommen, musea bezocht, luchtbuks geschoten en in een strandbuggy gereden. In de avonden gaan we het Albanese nachtleven ontdekken (en ja, dat is goedkoop).

In een psychiatrisch ziekenhuis in Elbasan gaan we klussen en contact maken met de patiënten. We gaan dit jaar een buitenmuur om het grasveld verven, daar willen ze een sportveld en parkje aanleggen. Daarnaast doen we activiteiten met de psychiatrische patiënten, zoals sjoelen, pannenkoeken bakken, t-shirts versieren, volleyballen, armbandjes maken, nagels lakken en picknicken.
In samenwerking met ‘Faith, Hope and Charity’ zullen we in Gramsh creatieve, sportieve en muzikale activiteiten met de kinderen doen. Naast het spelprogramma gaan we helpen met klussen en verven bij mensen die daar zelf niet toe in staat zijn. Dit heeft meerdere doelen: enerzijds maakt het de huizen, die in veel gevallen in slechte staat zijn, iets mooier en frisser, anderzijds is onze aanwezigheid en onze hulp een momentje van licht voor de bewoners.
Daarnaast hebben we een nieuw project, waar we in samenwerking met de lokale jeugd een speelplek opknappen door het hek te verven, de bankjes en een wipwap te repareren.
In Tirana is het plan ziekenhuizen te gaan bezoeken.
Voor meer informatie en het volgen van de reis, kunt u terecht op www.vanoostnaaroost.nl of onze facebook https://www.facebook.com/Vanoostnaaroost. (rechts ook te zien in de sidebar van de site)