Kunst in de kerk

Binnen onze gemeente is er de werkgroep ” Kunst in de Kerk”. Zij zorgt er voor dat er kunst in de Julianakerk hangt dat of een relatie heeft met de tijd van het kerkelijk jaar of omdat het een aansprekende expositie is van kunstenaars binnen en buiten Apeldoorn. De komende maanden zal de kunst in de Juliana Kerk afkomstig zijn van leden uit eigen gemeente.

“Schilderen is voor mij een uitlaatklep want daarin kan ik mijn fantasie volop gebruiken. Niks hoeft en alles kan en mag!”

De schilderijen van Greet Hamer zijn veelkleurig, speels en humoristisch. Greet Hamer is geboren te Vorden in 1943. Ze signeert haar schilderijen met de naam “Polla”. De naam “Polla” is 23 jaar geleden ontstaan als een koosnaam, haar door haar kleinkinderen gegeven.
Greet Hamer is een autodidact. Buiten haar opleiding als onderwijzeres en af en toe een cursus, heeft ze geen opleiding gehad op schildergebied. Wel is ze altijd creatief bezig geweest met o.a. houtbewerken, keramiek en beeldhouwen. “Kunst van Polla” is te zien bij de kerkdienst tot eind augustus. Wilt u haar werk in alle rust bekijken dan kan dit ook op woensdagmorgen, tussen 10.00 uur en 11.30 uur. Dan graag melden in de Ontmoeting.

Een reactie op haar werk wordt gewaardeerd. U kunt dit doen in de map die hiervoor in de kerk ligt.
Voor vragen aan Greet Hamer kunt u mailen naar: pollahameruenk@gmail.com

Om te beginnen zal één van onze oudste gemeenteleden, mevrouw van Giessel exposeren met een aantal van haar schilderijen. In onderstaand stukje van haar zoon Henk kunt hier meer over lezen.

Jeanne van den Ende werd geboren op 14 maart 1925 in ‘s-Gravenhage. Zij trouwde in 1950 met Arend van Giessel. In 2016 verhuisden zij naar Apeldoorn, waar zij woonden aan de Sprenkelaarshof.

Op 58-jarige leeftijd ging Jeanne naar de Amsterdamse Particuliere Academie. Zij kreeg daar les van de bekende portretschilder Ronald Terpstra. Jeanne ontwikkelde zich al snel tot een gedreven en kundig portretschilderes. In de loop van de jaren heeft Jeanne meer dat 60 portretten gemaakt, veelal in opdracht. Portretten zijn helaas niet in de expositie opgenomen. Deze zijn immers in het bezit van de opdrachtgevers.

Naast de portretopdrachten tekende en schilderde Jeanne stillevens en landschappen. Ze gebruikte hiervoor verschillende technieken in aquarel, pastel en acryl. Rustgevende stillevens, duinlandschappen en bloemen in heldere kleuren. Ook werd zij geïnspireerd door schilders als Kandinski en Ton Schulten. Zij probeerde de technieken van deze kunstenaars te doorgronden.

Jeanne van Giessel woont sinds het overlijden van haar man in maart 2018 aan het Pachterserf. Op haar kamer hangen de werken die haar na aan het hart liggen. Deze werken wil zij liever niet exposeren. Kunst interesseert haar ook nu nog. Van gesprekken hierover geniet ze volop.

Wilt u een keer bij Jeanne op de kamer haar mooiste werken komen bekijken? Maak dan een afspraak!

Namens Jeanne,

Henk van Giessel (zoon)
E-mail: gieh@xs4all.nl
Telefoon: 06-25046166

De komende tijd, vanaf Pasen hangen er schilderijen van Marjan Wijnholds-Dost in de Julianakerk. Als onderdeel van het afstudeerproject voor de Vrije Academie voor Beeldende kunsten heeft ze een serie gemaakt over de schepping. Voor haar is Gods schepping, de natuur, een zonsondergang, mooie wolken, de dauw boven het veld, de dieren en ten slotte de mens zo prachtig geschapen. Deze heeft zij in een serie van zeven schilderijen proberen te vangen. Zij hoopt hiermee dat de grootsheid van Gods schepping en Zijn liefde voor ons gezien wordt.

 

Voor eerdere exposities van Kunst in de kerk kunt u HIER kijken