Kunst in de kerk

Iconen in lood

De unieke “iconen in lood” van Jan Hiensch laten zijn antwoorden zien op de vragen die het leven hem stelt. Tot begin januari hangt zijn werk in de Julianakerk. Iconen spelen een prominente rol in met name de oosters-orthodoxe geloofsbeleving. Het schrijven en de wijze van afbeelden van een icoon is aan eeuwenoude voorschriften gebonden. Als aan al deze afspraken is voldaan, wordt een icoon ingezegend en is daarmee pas een echte icoon. In zijn werk staan zingevingsvragen centraal. Jan geeft aan: ‘de letterlijke zwaarte van lood heeft voor mij lang samengehangen met de zwaarte van het leven. In iconen is echter veel goud aanwezig’, legt hij uit ‘dat staat juist voor de onstoffelijke wereld, waarin het goddelijk licht straalt. In de alchemie is lood het metaal dat in goud kan veranderen. Vertaald naar mijn werk: de zwaarte –de levenslast– wordt licht. Het leven mag gevierd worden.’

Het werk “Hemelpoort” sluit mooi aan bij het thema van deze zondag. Het overlijden van zijn moeder inspireerde Jan tot dit beeld: “Een deur die gastvrij openzwaait …. Hoe welkom kun je zijn?!

 

 

Expositie Krijnie Ederveen
Vanaf 16 september tot en met eind oktober zijn in de Juliana Kerk 10 kleine schilderijen te zien van Krijnie Ederveen. Zij schilderde deze serie schilderijen naar aanleiding van het gedachtegoed van Dr.Henk Vreekamp, zoals naar voren komt in zijn boek “De tovenaar en de dominee”. De gedachten die de schilder hierover op het doek heeft gezet gaan over heidendom en christelijk geloof in de praktijk, buiten en binnen de kerk; vroeger en nu. Voordat Krijnie begon met schilderen in acryl, had ze al enige ervaring opgedaan met fotografie. Beelden verbinden aan een gegeven bestaande tekst, is voor haar een uitdaging. Haar werk heeft een sterk symbolisch karakter, waarbij een toelichting niet mag ontbreken.