Als stenen spreken konden ….

Boek: Als stenen spreken konden …….
(Een kleine geschiedenis van Kruispunt Apeldoorn 1974 – 2016)

Zondag 16 september werd na de kerkdienst een boek over de geschiedenis van Kruispunt gepresenteerd door ondergetekende. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan ds. Leo IJkel, de schrijver van het boek.

Ds. Leo IJkel heeft zich verdiept in de geschiedenis van Kruispunt, maar ook in de geschiedenis van kerkelijk Zevenhuizen. In een prachtig kleurrijk boekje van bijna 100 bladzijden heeft hij op een mooie en ook humoristische wijze de periode beschreven dat Kruispunt als kerkelijk centrum werd gebruikt. Op de achterkant van het boekje heeft hij het waarom van het boekje als volgt verwoord:

Ontstellend veel kerkgebouwen worden vandaag de dag gesloten, ‘aan de eredienst onttrokken’. Zoiets doet pijn. Dikwijls wordt, bij wijze van schrale troost, gezegd dat het toch vooral om lévende stenen gaat. Met een beroep op 1 Petrus 2 vers 5. Dat mag waar zijn, het neemt niet weg dat het heel veel mensen aan het hart gaat wanneer het gebouw waarin ze gedurende vele jaren hun geloof beleefden en beleden, moeten verlaten. Iemand zei: dan gooi je de deur niet achteloos achter je in het slot. Er liggen talloze goede herinneringen.
Als stenen spreken konden… gaat over de geschiedenis van een zo’n kerkgebouw. En van de gemeente die daar tussen Pinksteren 1974 en september 2016 samenkwam. Het gebouw Kruispunt in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen. Het is tevens een dankbare herinnering aan al diegenen die met hart en ziel aan en in dat gebouw werkten en er kerkten.

Na afloop van de dienst hebben al veel mensen een boekje meegenomen. Sommigen hebben er meerdere meegenomen, omdat ze hun kinderen ook een exemplaar wilden geven. De kosten van het boekje zijn 10 euro. Wilt u ook een boekje aanschaffen dan kan dat na afloop van de kerkdienst. U kunt bij interesse ook een mail sturen aan .

Fred Niezink, voorzitter van de kerkenraad