Kloosterweekend

In het voorjaar ontstond het idee om een kloosterweekend te organiseren. Een weekend met een paar mensen verblijven in een klooster, om iets te proeven van het kloosterleven, iets te ervaren wat het is om in stilte te leven of je dag te laten leiden door het ritme van de getijden. Concrete plannen hadden we nog niet, we wilden eerst de stemming peilen in de gemeente, om te weten of er wel behoefte is aan een kloosterweekend. Inmiddels weten we dat die behoefte zeker bestaat. Het aantal aanmeldingen overtrof al onze verwachtingen. De groep kloostergangers is zo groot, dat er in het voorjaar drie groepen een weekend in een klooster zullen verblijven. En het leuke is: elke groep bezoekt een ander klooster. Als iedereen weer terug is, komen we een keer bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Alle drie de kloosters die we bezoeken zijn kloosters in de traditie van Franciscus en Clara van Assisi. De Franciscanen leven volgens de regel van Franciscus, de Clarissen volgens de regel van Clara. Zo’n regel beschrijft de gang van zaken binnen een klooster en vertelt iets over het geloof van de kloostergemeenschap.

Franciscus van Assisi (1181-1226) is bekend om zijn zeer sobere levenswijze, zijn liefde voor dieren, broederschap en zorg voor armen. Zijn eenvoudige levenswijze, waarin macht en bezit niet belangrijk is, is ook de basis voor de regel van Franciscus. Hij werd daarbij geïnspireerd door Matteüs 10: 9-10: ‘Neem in je beurs geen gouden, zilveren of koperen munten mee, schaf voor onderweg geen reistas aan, geen extra kleren, geen sandalen en geen stok.’ Deze regel van Franciscus, die in de loop van de twaalfde eeuw een paar keer werd herzien, vormt nog steeds de basis voor de manier van leven voor de klooster van de Franciscanen in Nederland.

Clara van Assisi was een van de eerste volgelingen van Franciscus. Franciscus was aan haar gehecht, maar was ook wat huiverig voor al te innige banden tussen vrouwen en mannen binnen een kloostergemeenschap. Clara schreef daarom haar eigen regel, voor de zusters. Ook deze regel kenmerkt zich door een eenvoudig leven van gebed, zonder materiële zekerheid.

Wij bezoeken de zusters en de broeders:
Van 1 – 3 maart 2019 bezoekt een groep de Franciscanen in Megen. Corry Ebbe is de begeleider.
Van 5 – 7 april 2019 bezoekt een groep de Clarissen in Nijmegen. Hilly van der Veen is de begeleider.
Van 5 – 7 april 2019 bezoekt een groep de Clarissen in Megen. Henk Boter begeleidt deze groep.
Het goede nieuws is: er zijn nog een paar plaatsen vrij! Heeft u belangstelling, neem dan snel contact met ons op.
Wilt u meer weten over de kloostergemeenschappen die we bezoeken? Bezoek dan eens de volgende websites:

http://www.franciscanen.nl/franciscanen/waar-in-nederland/megen

http://clarissen.nl/nijmegen.html

http://clarissen.nl/megen.html

De volgende boeken zijn eveneens een aanrader:
• Gerard Pieter Freeman, Umbrië, in de voetsporen van Franciscus, Gottmer Uitgevers Groep bv 2003. (Dit boek is een reisgids over Umbrië, de streek waar Clara en Franciscus leefden, maar bevat naast reisinformatie vooral veel informatie over het leven van Franciscus).
• René van der Rijst (red), Kloostergang, Boekencentrum 2016. (Beknopte algemene inleiding over het kloosterleven in Nederland)

Corry Ebbe                                                   055-3665519

Hilly van der Veen                          055-3665629

Henk Boter                                                   06-41866982