Gemeenteavond

Geen woorden, maar waarden.

Op woensdag 13 januari kwamen we met ongeveer 80 gemeenteleden samen om in gesprek te gaan over gemeente zijn, visie-vorming en de invulling van de vacature van ds Meinte van Diggelen die met emeritaat.
We zijn een heel gemêleerde gemeente. We willen een eenheid vormen en daar hoort een visie bij. Godsdienstpsychologe prof. dr. Joke van Saane helpt ons hierbij. Vragen waarover we in kleine groepen in gesprek zijn gegaan: Wanneer dacht ik dit is kerk, dit is mijn gemeente? Wat maakt deze ervaringen mogelijk?Stel dat je een nieuwe gemeente kunt starten, wat ga je dan toevoegen?
Er ontstonden levendige gesprekken, waarbij werd opgemerkt dat het erg leuk is om met elkaar in gesprek te gaan over wat positief is. Een korte weergave van de opbrengst is;
Er zijn voor elkaar, elkaar ruimte geven en krijgen, luisteren, leven vanuit dezelfde basis, saamhorigheid, thuis voelen, gemeenschap waar je zelf aan moet werken, betrokken zijn.
Zingeving, groei, vertrouwen, verbondenheid, enthousiasme, gebruik maken van elkaars talenten, samen zijn, waarde(n)vol, ontmoeten. Zorg als gemeenschap dat je ruimte creëert voor deze zaken geeft Joke aan.

Na de pauze zijn we in gesprek geweest hoe we de vacature kunnen gaan invullen. De uitkomsten hiervan worden meegenomen naar de kerkenraad. We kunnen terugkijken op een waarde(n)volle avond vol met bouwstenen voor ons als gemeente. Een mooie basis is gelegd om letterlijk en figuurlijk op verder te bouwen.

Hieronder een kleine impressie…